Zárt ülésén adott tájékoztatást a titkosszolgálatok vezetője Márki-Zayék kampányfinanszírozásáról

2022. október 27. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén ismét napirendre került az ellenzék kampányfinanszírozása. Márki-Zay Péter nyáron árulta el, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Egyesült Államokból is kapott támogatást a választási kampányban.

A rendőrség nyomozást, a NAV vizsgálatot indított, és a HVG információi szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is adatokat gyűjt az ügyben.

Szerda este Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt írta közleményében, hogy a nemzetbiztonsági bizottság legutóbbi ülésén egyhangú szavazással rendeltek el titkosszolgálati vizsgálatot „a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával” kapcsolatban. „Példátlan és jogellenes, hogy a baloldal több milliárd forint kampánytámogatást kapott külföldről, ez durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba és részletes értékelő-elemző munkát igényel” – fogalmazott Kocsis, aki maga is tagja a bizottságnak.

Sas Zoltán, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke ugyanakkor a Telexnek cáfolta, hogy vizsgálat lenne.

„A bizottság nem folytat vizsgálatot, hanem tájékoztatást kap”

– mondta a csütörtöki ülés után Sas. A Miniszterelnöki Kabinetiroda titkosszolgálatokat felügyelő államtitkára, Papp Károly tájékoztatta zárt ülésen a képviselőket a vizsgálatról.

A Jobbik országgyűlési képviselője lapunknak azt mondta, az államtitkár a bizottság következő ülésén is ismerteti, hol tartanak a titkosszolgálatok az ügyben. Sas Zoltán azt nem tudta megmondani, hogy hova fut ki a bizottság munkája.

Az eddig kapott információk alapján ő úgy látja, a bizottság elnökeként neki nincs teendője, nem kell jogi lépést tennie.

A rendőrségi nyomozás mellett a Hvg szerint az Alkotmányvédelmi Hivatal felszólította a magyarországi bankokat, hogy gyűjtsék ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta. Ez az az Egyesült Államokban az idei választási kampány idején alapított szervezet, amelyet Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója vezet, és amely nagyjából kétmilliárd forintnyi adományt gyűjtött az MMM-nek.

A magyarországi törvények szerint tiltott a pártok külföldi finanszírozása, Márki-Zay Péter szerint azonban ők mindenben jogszerűen jártak el, mert nem az őt támogató pártok, hanem civil mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapta a pénzt.

„Minden félelem nélkül állunk bármilyen vizsgálat elé, hiszen tudjuk, hogy minden jogszabályt betartottunk, támogatásainkkal pontosan és átláthatóan elszámoltunk”

reagált az MMM szerdán az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálatának hírére.

Megdöbbentőnek tartják, hogy a hatalom már titkosszolgálati eszközöket vet be ellenük. Mint írták, nincsenek kétségeik, hogy „a mozgalmunk ellen indított koncepciós eljárás politikai megrendelésre érkezett Rogán Antal minisztériumából”, de nem félnek, mert nincs mitől és nincs kitől.

„Értetlenül állunk az előtt is, hogy olyan ügyekben, mint a Fudan Egyetem, a COVID tesztek beszerzésére alapított Fidesz-közeli cégháló, a titkosított Paks 2 szerződések, a Belgrád-Budapest vasútvonal, vagy a migránsok számára kiadott letelepedési kötvények tárgyában nem érezte fontosnak a titkosszolgálat a mélyreható nyomozást. Magyarország szuverenitására nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az általa képviselt politikai kultúraváltás jelenti a veszélyt, hanem azok a politikai szereplők, akik keleti autoriter államok szolgálatába állították hazánkat”.

A kampányfinanszírozás részleteiről korábban itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!