Márki-Zay mozgalma a sajtóból értesült a titkosszolgálati eljárásról, Rogánt sejtik a hátterében

2022. október 26. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Már az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) is adatokat gyűjt Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmáról – írta meg értesülései alapján a Hvg.hu írt szerdán. A lap úgy tudja, hogy a magyarországi bankok például levelet kaptak, amelyben az AH arra szólította fel őket, hogy gyűjtsék ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta.

Ez az az Egyesült Államokban az idei választási kampány idején alapított szervezet, amelyet Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója vezet, és amely nagyjából kétmilliárd forintnyi adományt gyűjtött az MMM-nek. Az ügyet – hogy ez nem volt-e törvénysértő kampányfinanszírozás – a rendőrség és a NAV már eddig is vizsgálta (és a főleg kormánypárti lapokban terjedő hírek szerint vizsgálat folyik, szintén a választási kampányhoz kapcsolódva, a Datadat nevű cégnél is, ahol szintén felsejlik az amerikai kapcsolat – ez utóbbiról szóló cikkeinket itt találja).

A Mindenki Magyarország Mozgalom szerda délután közleményt adott ki az állítólagos AH-vizsgálatról (az ügyről csütörtökön a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is szó lesz). Az MMM azt írta:

Minden félelem nélkül állunk bármilyen vizsgálat elé, hiszen tudjuk, hogy minden jogszabályt betartottunk.

Megjegyzik, hogy csak a sajtóból értesültek arról, hogy titkosszolgálati vizsgálat alá vonták szervezetet, illetve hogy támogatásaikkal pontosan és átláthatóan elszámoltak. A közleményben ugyanakkor megdöbbenésüknek adunk hangot, „hogy a hatalom már titkosszolgálati eszközöket vet be ellenünk. Nincs kétségünk: a kormány ezzel kíván üzenni mindazoknak, akik a demokratikus jogállam megteremtése érdekében kívánnak tevékenykedni.”

A mozgalom szerint az ellenük indított koncepciós eljárás politikai megrendelésre érkezett Rogán Antal minisztériumából. Mindeközben, jegyzik meg, „olyan ügyekben, mint a Fudan Egyetem, a Covid-tesztek beszerzésére alapított Fidesz-közeli cégháló, a titkosított Paks 2 szerződések, a Belgrád-Budapest vasútvonal, vagy a migránsok számára kiadott letelepedési kötvények”, nem érezte fontosnak a titkosszolgálat a mélyreható nyomozást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!