Gulyás Gergely: A nemzeti önrendelkezés vágya ma nem tankokkal találja magát szembe, hanem a kordivattal

2022. október 23. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délután a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) tartottak állami megemlékezést.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy megmaradásunk szempontjából nem kevésbé sorsdöntő időket élünk ma, mint 1956-ban, tankok helyett azonban a kordivattal kell megküzdeni. A hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez ma nincs szükség Molotov-koktélra szerinte, „elegendő lenne, ha a magyar közélet szereplői (…) jobban szeretnék a hazájukat, mint amennyire gyűlölik Magyarország szabadon választott kormányát.” Ukrajnát Magyarország barátjának nevezte, akik az 56-osokhoz hasonló hősiességgel küzdenek a szabadságukért és szuverenitásukért.

Gulyás Gergely beszéde a műegyetemi emlékünnepségen 2022. október 22-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Gulyás Gergely beszéde a műegyetemi emlékünnepségen 2022. október 22-én – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Harrach Péter szerint 56 öröksége arra kötelez minket, hogy az önállóságunkért ma is megküzdjünk a birodalomépítőkkel szemben. Potápi Árpád János pedig azt mondta, hogy a szankcióktól várt béke ugyanolyan beteljesületlen marad, mint a Nyugattól várt támogatás 1956 idején.

A beszédek után többezren vonultak fáklyákkal a Bem térre. A felvonulást három korabeli Csepel teherautó vezette, melyeket a forradalmat jelképező lyukas zászlókkal díszítettek.

Lázár János Makón arról beszélt, hogy „nincs különbség Kádár János árulása és az amerikai dollárok milliárdjaiból működő ellenzéki hazaárulás között”, míg Fürjes Balázs Szabadkán a kormány brüsszeli harcát hasonlította 1956-hoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!