Orbán Viktor és Novák Katalin is lerótta kegyeletét Szakcsi Lakatos Béla temetésén

2022. október 18. – 15:37

Orbán Viktor és Novák Katalin is lerótta kegyeletét Szakcsi Lakatos Béla temetésén
Szakcsi Lakatos Béla, a magyar dzsessz kiemelkedő alakjának, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésznek, a nemzet művészének temetése a Fiumei úti sírkertben 2022. október 18-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden eltemették Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművészt a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában. A magyar dzsessz ikonikus alakja október 2-án, vasárnap hajnalban hunyt el.

A nemzet művészének temetésén Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök is részt vett, valamint Schmitt Pál volt köztársasági elnök is lerótta kegyeletét. A temetésen több egykori zenésztársa is megjelent: Charlie, Leslie Mandoki, Frenreisz Károly, Mága Zoltán és Varnus Xavér is felbukkant a gyászoló tömegben.

A Blikk beszámolója szerint a szertartáson búcsúbeszédet mondott Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki a magyar dzsessz legendás alakjaként méltatta Szakcsit, akit minden hazai és külföldi pályatárs, valamint a nagyközönség is megbecsült és elismert.

„Szakcsi Lakatos Béla sokrétű zenei kompetenciája a komoly- és kortárs zenétől, Bach, Mozart, Bartók, Ligeti, Eötvös vagy Kurtág tanulmányozásától a dzsesszimprovizáción és a kortárs improvizáción át a cigány folklórtól, a cigány musicalen és a cigány dzsesszen keresztül a világzenéig ért” – emlékezett Hoppál.

Leslie Mandoki zenész-producer lerója kegyeletét, mögötte Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Leslie Mandoki zenész-producer lerója kegyeletét, mögötte Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született, a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, majd a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. 1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként fontos szerepet játszott a fúziós zene hazai terjedésében. A hetvenes évektől tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz-zongora szakán. Musicaleket írt, 16 albumot adott ki, és számtalan díjban, elismerésben részesült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!