Mik a pedagógusok követelései?

2022. október 14. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva
  • Béremelés: a kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz.
  • Munkaterhek csökkentése: egy tanárnak 22-26 kötelező tanórája van egy héten, ennek a csökkentését követelik a tanárok. Ráadásul nem számít, hogy 22 vagy 26 tanórát tart meg valaki, ugyanannyi fizetés jár érte.
  • Sztrájkjog visszaállítása: a pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Az újabb konfliktust ugyanis az robbantotta ki, hogy február 11-én a kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat, ebből később törvény is lett. A probléma az, hogy a törvény olyan szabályokat írt elő a sztrájkra, ami szerint meg kell tartani a legtöbb órát, biztosítani kell a gyerekfelügyelet, így a munkabeszüntetés értelmetlen és a társadalom számára láthatatlanná válik.
  • A kirúgott kölcseys tanárok visszahelyezése, ne rúgjanak ki több tanárt: A Kölcsey Ferenc Gimnázium öt pedagógusát nemrégen azért rúgta ki a tankerület, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A tanárok szeretnék elérni, hogy senkit ne menesszenek állásából azért, mert tiltakozik a közoktatás problémái ellen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!