Válságkezelés Dorogon: keddtől nincs fűtés és meleg víz az önkormányzati intézményekben

2022. október 10. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

Pénzügyi válságkezelési programot kellett elfogadnia a dorogi önkormányzatnak a hétfői rendkívüli testületi ülésén. Ez többek között arról szól, hogy lényegében azonnali hatállyal, kedden lekapcsolják a távfűtést a város kilenc közintézményében, és azokban meleg víz sem lesz. Ezekről az intézményekről van szó:

  • Dorog Buzánszky Jenő Stadion,
  • Dorogi Birkózócsarnok
  • Dorogi József Attila Művelődési Ház,
  • Dorogi Sportcsarnok,
  • Gáthy Zoltán Városi Könyvtár,
  • Intézmények Háza,
  • Nipl Stefánia Városi Uszoda,
  • Polgármesteri Hivatal,
  • Reimann Bányászattörténeti Miniverzum

Az önkormányzatnak azért kellett meghoznia ezt a drasztikus döntést, mert a városi intézmények távhődíja az új, szeptember 30-án, péntek éjjel közzétett, másnaptól érvényes új díjszabás szerint 16-szorosára emelkedett. A város ennyi pénzt nem tud kigazdálkodni, így keddtől csak a bölcsőde, az óvodák és a gondozási központ fűtését és melegvíz-ellátását biztosítják

A válságkezelési programban több más takarékossági intézkedés is van. Így összesen 270 millió forintot spórolnának meg a kiadásaik felülvizsgálatával: kevesebb jut a közterületek fenntartására, csökkentik beruházások, önkormányzati pályázati önrészeit, megszüntetnek külkapcsolati programokat, továbbá csökkenteniük kell a közoktatás, kultúra, sport, polgári önszerveződések támogatását. A bevételeiket viszont nem akarják vagy tudják növelni a recessziós környezet és az értékesíthető vagyonelemek hiánya miatt, illetve a lakossági terheket sem akarják tovább növelni.

Az önkormányzat honlapján lévő tájékoztatás szerint a válságkezelési programra azért volt szükség, mert a város múlt szerdán megkapta Balla György miniszteri biztos levelét, melyben Balla „az energiaárak emeléséből fakadó önkormányzati pénzügyi válságkezelés dorogi programjának bemutatását kéri”.

Dorog város polgármestere a független Tittmann János, aki 2002-2010 között MSZP-s parlamenti képviselő volt, és 2019-ben ellenfél nélkül nyerte a választást. A képviselő-testületben 8 független képviselő ül – ők valamennyien egyéni körzetben szereztek mandátumot –, kompenzációs listáról egy-egy fideszes, DK-s és civil jelölt jutott be.

Arról, hogy a közintézményeket október elsejétől milyen mértékű távhőáremelés sújtja – a lakossági árak változatlanul hagyása mellett – és arra hogyan tudnak reagálni, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Budapesten például egyetlen éjszaka alatt 60 milliárddal nőttek a kiadások a megváltozott távhőtarifák miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!