Karácsony: Egy éjszaka alatt 60 milliárddal ugrott meg a fővárosi iskolák, óvodák távhőköltsége

2022. október 3. – 16:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A távhődíjról szóló kormányzati döntés összesen 750 önkormányzati, állami vagy civil-karitatív fenntartású intézményt érint Budapesten, az óvodáktól kezdve az idősotthonokig.

Levélben fordult Palkovics László ipari miniszterhez, hogy vonják vissza a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent határozatot, ami szerint átlagban 13 és félszeresére drágul a fővárosi oktatási, szociális intézmények távhődíja, jelentette be sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony elmondta, hogy a döntés összesen 750 önkormányzati, állami vagy civil-karitatív fenntartású intézményt érint az óvodáktól kezdve az idősotthonokig. Ezek az intézmények péntekig nagyjából 4 milliárd forintnyi távhőszámlát fizettek ki egy fűtési évben, a rendelet szerint viszont szombattól mintegy 64 milliárd forintosra nő a távhőköltségük.

Ez azt jelenti, hogy az intézmények fenntartóinak 60 milliárd forintos többletköltséggel kell számolni ezen a télen, tette hozzá Karácsony. (Csak a budapesti városháza fűtése egymilliárd forinttal többe kerülne kalkuláció szerint.)

A főpolgármester szerint az új ár egy rossz döntésen alapul, az Energiahivatal ugyanis pont akkor határozta meg azt, amikor a legmagasabb volt a piaci gázár. (A távhőt leginkább gázos erőművek szolgáltatják.)

Arra a kérdésre, hogy ha nem mérsékelik a távhődíjakat, akkor lesznek-e intézménybezárások, Karácsony azt mondta: lehet takarékoskodni, de az Energiahivatal rossz döntése miatt intézményeket bezárni nem jó út.

Újpest 1,5 milliárdos többletköltséggel számol

Trippon Norbert Újpest alpolgármestere lapunknak azt mondta: az önkormányzatnak 40 távhővel fűtött intézménye van, jellemzően óvodák, bölcsődék és szociális intézmények (például: Gyermekek Átmeneti Otthona, Gyermekjóléti Központ). Ezen felül számos helyiség, például orvosi rendelők, gazdasági társaságuk központi épülete szintén távhővel fűtött.

Újpest a 2021-es esztendőben hozzávetőlegesen 168 millió forintot költött távhőre, 2022-ben 250 millió forint feletti költséggel kalkulált. Az új szabályozás szerint viszont most már nagyságrendileg tízszeres növekedéssel számolnak, mely összeg megközelítheti a másfél milliárd forintot. Ezen nagyságrend olyan mértékű – figyelembe véve a gáz- és áramárak ide nem számolt emelkedését is –, amely a korábban az intézményeinkben már bevezetett észszerű takarékosság mellett is rendkívül súlyos következményekkel jár az önkormányzat költségvetési és gazdasági helyzetére nézve. Trippon hozzátette: az érintett intézmények Újpest alapvető egészségügyi, szociális, oktatási és nevelési szolgáltatásait nyújtják, nem tervezik bezárásukat.

Vidéken is kigazdálkodhatatlannak tartják az új távhőárakat

Szombathelyen kigazdálkodhatatlannak tartják az áremelést. A város polgármestere, Nemény András az ugytudjuk.hu-nak azt mondta, hogy a városnak több mint tizenkétszeres díjat kell fizetni a távhőért, a korábbi 4100 forint helyett gigajoule-onként 51,4 ezer forintot.

A polgármester szerint a Megyei Jogú Városok Szövetségének legutóbbi ülésén minden polgármester, beleértve a fideszeseket is egyetértettek abban, hogy az állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését. „Kompenzáció nélkül Szombathely egészen biztos, hogy működésképtelen lesz. A drágulás érinti az önkormányzati fenntartású óvodákat, bölcsődéket, a színházat, a képtárat, a sportházat és még sok egyéb más intézményt is.”

„Robban a távhő-bomba”

értékelte a helyzetet Facebook-videójában Szabó Zsolt Dunaújváros (párbeszédes) alpolgármestere. Becslése szerint a pénteki határozat a 10-12-szeresükre, de egyes önkormányzatoknál akár a 15-szörösükre is emelheti a távhőszámlákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!