Lemond Szabó Bálint, ha Botka László leül vele egy 45 perces beszélgetésre

2022. október 10. – 17:08

frissítve

Lemond Szabó Bálint, ha Botka László leül vele egy 45 perces beszélgetésre
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kora délután tartott sajtótájékoztatót a szegedi Szabó Bálint független képviselő, aki azt állítja: pénteken azért nem tudott a városi közgyűlésen megjelenni, mert a rendőrök előző este előállították. Amennyiben Botka László leül vele beszélgetni húszéves múltjukról és a városról, neki személyesen adja át lemondását – állította a politikus.

A szegedi közgyűlésben 2019 októbere óta listás képviselő hétfőn reggel jelentette be, hogy egy feltétellel lemond képviselői tisztségéről, és 13 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján mondja el, mi ez a követelmény. A városházával szomszédos képviselői irodában tartott beszélgetésen, ahol három újságíró társaságában ült le, Szabó hamar ismertette, hogy azért szeretne lemondani, mert „tartósan és önhibámon kívül akadályoztatva vagyok közfeladataim ellátásában”.

Ezután arról beszélt, hogy azért nem vett részt a pénteki közgyűlésen, mert ehelyett a szegedi rendőrkapitányság harmadik emeleti fogdájának 12-es cellájában ült. Szabó azt mondta, október 6-án, csütörtökön 21 órától volt fogva tartva másnap 14 óráig, szerinte azért, hogy ne tudjon elmenni a közgyűlésre. „Ahogy a közgyűlés véget ért, jött a telefon és engem szabadítottak, anélkül, hogy bíróság elé állítottak volna” – mondta, majd felszólította a makói rendőrkapitányt, Nagy Sándort; a megyei rendőrfőkapitányt, Polyák Zsoltot; valamint Pintér Sándor belügyminisztert, hogy azonnali hatállyal távozzanak székükből, mert szerinte ez hivatali visszaélés.

Megkérdeztük Szabót, hogy milyen indoklással vitték be a rendőrök, amire a képviselő elküldte a kiengedéséről szóló dokumentumot. Ezen azt írják, egy engedély nélküli vezetés miatti szabálysértési ügy miatt volt bent, fogdai elhelyezése pénteken 4:30-kor kezdődött. A letartóztatás menetéről ő maga annyit mondott, hogy csütörtökön este barátaival jött vissza Budapestről, majd amikor otthona mélygarázsához hajtott Felsővárosban, majd mögéjük állt megkülönböztető jelzéssel egy rendőrautó. Szabó azt állítja, hogy innen előbb a szegedi rendőrkapitányságra vitték, majd az előállítóhelyiségből a fogdába. A képviselő ezzel indokolja, miért nem ment másnap a közgyűlésre.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Megnevezte azt is, mi az a feltétel, amivel lemond. „A jogilag érvényes lemondó nyilatkozatomat kizárólag és személyesen Botka László polgármesternek vagyok hajlandó átnyújtani egy 45 perces beszélgetés keretében.” Szabó azt mondja, eddigi 16 éves szegedi pályafutása alatt egyszer sem tudott ennyi időt beszélgetni a polgármesterrel, pedig számos alkalommal próbálta már. Újságírói kérdésre azt mondta, az első 15 percben elmúlt húsz éves kapcsolatukról beszélne Botkával, mert szerinte van mit megbeszélniük, 30 percet pedig Szeged elkövetkezendő másfél évéről tárgyalnának.

Zárszóként arról kezdett beszélni, sokan tartják őt hülyének és bolondnak, vagy mondják rá, hogy szélhámos, de Szabó szerint „a zsenit az őrülttől csak egy hajszál választja el, de az, hogy zseni vagyok vagy őrült, azt az elkövetkezendő tizenhárom nap fogja eldönteni”. Október 23-án „a pesti meg a vidéki srácokkal” rendszerváltást terveznek, ami különösen annak fényében bátor kijelentés, hogy az augusztus 20-ára szervezett országos tüntetésére is alig mentek el. „Augusztus 20-a volt a főpróba, október 23-a az új augusztus 20-a” – fejtegette a képviselő.

Mielőtt a sajtótájékoztatót berekesztette volna, elmondta, hogy daganat van a nyelőcsövében, ami miatt drasztikusan romlik egészségi állapota. Augusztus végén még 102 kiló volt, ma pedig 81. „Nem igaz az az állítás, hogy rákos volnék, de van egy daganatos jellegű elváltozás a nyelőcsőben.” Ez is hozzájárul ahhoz, hogy lemondása mellett döntött.

A Szabó Bálint személyét és pályafutását érintő ezernyi kérdésről ebben a cikkünkben olvashat részletesen>>>

Szabónak pályafutása óta számtalan országos érdeklődésre számot tartó, különös ügye volt már. 2020 márciusában például keresztbe állta a szegedi Anna-kúti csomópontot, ami az egyetlen hely a városban, ahol mind az öt villamosviszonylat találkozik. Demonstrációjával, amivel egy időre a teljes villamoshálózat leállt, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a koronavírus a közösségi közlekedésben terjed a legjobban, így azt teljesen le kellene állítani. Alig egy évvel később azt állította, elrabolták őt, de ez még a rendőrség szerint sem történt meg.

Egy másik ismert eset volt, amikor az idei kötcsei pikniken tett látogatást a képviselő. A Telex azt írta erről, hogy Szabót többször felszólították a rendőrök, hogy menjen el, mert autójával akadályozza a forgalmat, és miután erre nem volt hajlandó, két rendőr megfogta és odébb vitte, hogy előállítsák. Az önkormányzati képviselő ekkor lefeküdt a földre, hogy ezzel próbálja megakadályozni az előállítást. Szabó ezt követően arról beszélt, hogy atrocitás érte a zárkában, amit a rendőrség határozottan cáfolt.

Kérdéseket küldtünk Szabó letartóztatásával és fogdán tartásának részleteivel kapcsolatban a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Azt kérdeztük, igazak-e a képviselő állításai, pontosan milyen indoklással állították őt elő, valamint mennyi időt töltött fogdában, amikre azt a választ kaptuk, hogy „a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai minden esetben a vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően járnak el”.

Kerestük a szegedi önkormányzat sajtóosztályát is, hogy a polgármester fogja-e fogadni Szabót, ahogyan azt a képviselő kívánja, hogy Botka László alapvetően miért nem fogadta eddig őt, illetve hogy hogyan kommentálja a Városháza a történteket, Szabó állításait, de cikkünk megjelenéséig egyelre nem kaptunk választ.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!