Kecskefűz? Rezgő nyár? Vénic-szil? Melyik legyen 2023 fája?

2022. október 7. – 05:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kecskefűz (Salix caprea), a rezgő nyár (Populus tremula) vagy a vénic-szil (Ulmus laevis) lehet 2023 fája – ebből a háromból lehet szavazni az idén tizedszer meghirdetett az Év fája versenyen, amit az Országos Erdészeti Egyesület és az Év fája kuratórium szervez.

Az erdészeti egyesület közleménye szerint a hazai fafajokra figyelmet felhívó egyesületi mozgalom kuratóriumának döntése alapján október 6. és november 6. között, egy teljes hónapon keresztül lehet a megadott három fafaj közül választani. Aki vizuális típus, annak íme a szavazás honlapján is látható képek a három fafajról, a címben szereplő sorrendben.

Forrás: Az év fája-szavazás honlapja
Forrás: Az év fája-szavazás honlapja


A szavazásra az Év fája honlapon van lehetőség minden egyéni felhasználó részére egyszeri alkalommal, egy adott fafajra. Ugyanezen a felületen tekinthető meg a szavazás naprakész állása is. A cikk megírásakor 11 szavazat után az egyik jelöltnek komoly előnye volt – aki kíváncsi melyikre, az szavazzon, és megtudja.

Némi információ a jelöltekről a szavazás már említett honlapjáról:

  • Kecskefűz – A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s egyes helyeken ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él, az Alföldön kimondottan ritka.
  • Rezgő nyár – Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét, számos faj kötődik hozzá.
  • Vénic-szil – Elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások. Az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

Az egyesület a közleményben megemlíti: a szavazás online rendszerébe biztonsági alkalmazásokat is beépítettek, emellett kérik a szavazókat, hogy tartsák be az internetes szavazások íratlan és az IT-biztonság írott szabályait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!