Pécsen is sztrájkolnak a szemétszállítók, a polgármester ott is szólt a katasztrófavédelemnek, hogy készüljenek

2022. október 6. – 10:20

frissítve

Pécsen is sztrájkolnak a szemétszállítók, a polgármester ott is szólt a katasztrófavédelemnek, hogy készüljenek
Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesti kollégáik kedd óta követelnek magasabb béreket, csütörtök reggel 70-80 pécsi szemétszállító kezdett tiltakozásba.

A Pécsma cikke és információink szerint egy szemétszállító sem vette fel ma munkát a pécsi városgazdálkodási cégnél, az önkormányzati tulajdonban lévő Biokom Nkft.-nél, azaz nagyjából 70-80 fős (rakódók, sofőrök) tiltakozásáról van szó. A cég közlése szerint a vezetőség törekszik a helyzet megoldására, ennek érdekében párbeszédet folytatnak a dolgozókkal.

A munkabeszüntetés csak a pécsi városgazdálkodási céget a Biokomot érinti. A cég leányvállalatánál, a régiós hulladékgazdálkodással foglalkozó Dél-Komnál nincs ilyen akció, azaz a környező településeken a megszokott menetrendben szállítják el a szemetet.

Az is megtudtuk, hogy a cég vezetője, Meixner Barna kiment a Biokom telephelyére, és az volt a kérése, hogy állítsanak össze egy delegációt, gyűjtsék össze a kéréseiket. Úgy tudjuk, hogy szemétszállítók lényegében szolidaritásukat fejezték ki a budapesti kollégáikkal, a követelések pedig hasonlóak, azaz a rakodóknak például 350 ezer forintos nettó bért kérnek.

A Biokomnál működő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 helyi vezetője elmondta, hogy sztrájkban nem tudnak segíteni, mert a tavasszal megkötött bérmegállapodás (ami cafeteriát, juttatásokat is tartalmaz) tiltja nekik az ebben való részvételt. Ugyanakkor jogi segítségnyújtással, információkkal, egy esetleges sztrájk következményeivel kapcsolatban felvilágosítást tudtak adni a munkásoknak.

Péterffy: Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat

Cikkünk megjelenése után közleményben reagált Pécs polgármestere. Péterffy Attila azt írta:

„Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik.

A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg.

Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultam annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem.

Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra ésszerű keretek között a bérigények.”

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!