Ha szerda estig nincs megegyezés az FKF-fel, akkor a katasztrófavédelem segítségét kéri a főváros

2022. október 4. – 16:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió Ecseri úti telephelyén. A BKM – Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül működő társaság legalább száz munkavállalója nem vette fel a munkát. BKM jogellenesnek és vadsztrájknak nevezte a telephelyen zajló eseményeket. A Telex által megszólaltatott munkavállaló azonban közölte, nem sztrájkról van szó, ők hajnalban felvették a munkát, viszont azt mondták, a kukásautókat leadják azzal, hogy hibásak, nem lehet velük dolgozni, így nem is indulnak el. A főpolgármester időközben „szövetséget” ajánlott az FKF-es dolgozóknak.

Ha szerda estig nincs megegyezés jöhet a katasztrófavédelem

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az üggyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón elmondta: annak ellenére, hogy a szervezők nem tartják sztrájknak az eseményeket, a főváros annak minősítette. Nem akarnak abba a hibába esni, amibe a kormány az iskolák esetében, ezért nem minősítette a sztrájkolókat. A BKM közleményéhez hasonlóan Kiss is elmondta, hogy megértik a munkavállalókat, a megérkezett rezsiköltségek valóban lenullázták a béremelést amit az idén kaptak. Az említett 15 százalékos emelést már megkapták a BKM dolgozói. A főpolgármester-helyettes szerint a ma kezdődött sztrájk, ami miatt a járművek nem hagyták el a helyszínt, azért van, mert most robbant be a „rezsibomba”, ami egyértelművé tette, hogy a BKM munkatársai nem képesek kijönni a bérükből.

Ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak, vagy tovább tart a sztrájk, akkor a katasztrófavédelemhez kell majd forduljanak, hogy ők vegyék át a hulladékszállítást.

Határidőt szerda estig adtak, ha addig nem lesz megállapodás, akkor a katasztrófavédelemhez fordulnak majd, a BKM már megtette az ezzel kapcsolatos tájékoztatást a katasztrófavédelem irányába. Kiss elmondta, hogy szükség esetén a céleszközöket biztosítják majd a szemétszállításhoz.

A tájékoztatás szerint a tárgyalások már megkezdődtek, az első kör lezajlott. A városvezetés szerint egy megrendelő hiányzik ettől a tárgyalóasztaltól, aki az állami kukaholding. Kiss elmondta, hogy ez az állami cég öt milliárddal kevesebbet hagy a BKM-nél, mint amennyit megkeresnek a hulladékszállítással. Az idei béremelést is csak fővárosi forrásból tudták megoldani, ezért a kukaholdinghoz fordulnak, hogy biztosítsák a hiányzó költségeket. A BKM vezérigazgatója kérte, hogy csatlakozzanak a tárgyaláshoz a kukaholdingosok.

A sztrájkolók körében előkerült 400 ezer forintos bérígéretről a főpolgármester-helyettes szerint ők nem tudnak: a bruttó átlagbér 280 ezer forint körül van, a korábbi bérpolitikai megállapodás kijelölte az irányt, amivel tervezni tudunk – mondta. Hozzátette, hogy amennyiben követelés szerint nettó 350-400 ezer forintra emelnék a béreket, az közel 86 százalékos emelést jelentene, ami a mostani bérnek közel a duplája.

Hogy senkit ne érjen meglepetés: nem lepődnénk meg, ha holnapra szétterjedne ez a sztrájk

– mondta azzal kapcsolatban Kiss Ambrus, hogy nem kizárható, hogy holnap több telephely is csatlakozik a sztrájkhoz.

Időközben szerkesztőségünkhöz már eljutott néhány levél, amiben budapesti lakók arról számolnak be, hogy van, ahol a szemetet, még máshol a szelektív hulladékot nem szállították el a szokott időben.

Egy dolgozó szerint az egyeztetések első köre sikertelenül zárult

Sikerült elérnünk egy, az Ecseri úti telephelyen dolgozó sofőrt, aki részt vett a mai eseménysorozatban. Elmondta, hogy ők annyit láttak, hogy délután érkezett egy delegáció – vélhetően a BKM vezetése részéről – akikkel a munkavállalók 10 fős delegációja leült tárgyalni a bérkérdésekről. Forrásunk információ szerint egyszeri bérkiegészítést ajánlottak az idénre, ami bruttó 150 ezer forintot jelentett volna. Elmondta, hogy nem született megegyezés, ezért úgy néz ki, hogy a szerdai napot is így kezdik majd el. Hozzátette, hogy most azt próbálják elérni, hogy a többi telephely is csatlakozzon hozzájuk, köztük a csepeli telephely és a szemétégető is.

Az FKF munkavállalója bérükkel kapcsolatban elmondta a Telexnek, hogy jelenleg nagyjából nettó 260 ezer forintot keresnek.

Ehhez képest most ők azt szeretnék elérni, hogy a rakodók bére nettó 350 ezer forintra, míg a sofőröké 400-ra nőjön.

Munkavállaló forrásunk elmondta, hogy a korábbi években az volt jellemző, hogy évente kétszer érkezett egy bruttó 150 ezer forintos kiegészítés, ez viszont állítása szerint idén júliusban elmaradt. A hozzájuk eljutott információk szerint ezt az összeget az idén decemberben sem kapják majd meg.

Az FKF sofőrje lapunknak elmondta, hogy őt 2019-ben, bruttó 1220 forintos órabérrel vették fel dolgozni, ez az összeg most 1720 forint, a számlájára viszont ugyanannyi pénz érkezik meg, mint három évvel ezelőtt, hiába az emelés. Többek közt ezért is bíznak benne, hogy mostani akciójukkal változást tudnak majd elérni.

Karácsony szövetséget ajánlott a dolgozóknak

Időközben Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon reagált a kedden történetekre. Karácsony azt írja, hogy ők szeretnének segíteni a munkavállalóknak, de korlátozottak a lehetőségeik, ezért szövetséget ajánlott az FKF dolgozóinak: „álljunk ki közösen azért, hogy az állami Kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nemcsak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni” – írta. Kiemelte, hogy a kukaholding három év alatt 15 milliárdot „nem adott vissza” Budapestnek.

Elismerte, hogy amennyiben a tárgyalóasztalnál nem születik megoldás, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül.

Hozzátette, hogy a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban, ezért megértést kér a budapestiektől.

Ezentúl arra is kérte a fővárosiakat, hogy együtt álljanak ki a városért, hogy „az állam felelőtlensége ne sodorja megélhetési válságba a budapestieket.”

Karácsonyéhoz hasonló közleményt adott ki korábban a Budapesti Közművek is, annyi eltéréssel, hogy ők felkérték a munkavállalóikat, hogy vegyék fel a munkát: „A Budapesti Közművek ismeri és megérti a munkavállalók súlyos gondjait, mindennapi nehézségeit a jelenlegi magyarországi magas inflációs és megélhetési válságban. Ezzel együtt a jogellenes vadsztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!