A Holt Költők Társasága jutott Bödőcs Tibor eszébe a Kölcsey Gimnázium tanárainak menesztése után

2022. október 04. – 16:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Lehet, hogy a végén Mr. Keatinget rúgják ki, de akkor sem lehet egy egész társadalomból hollikpistákat, fodorgáborokat, MSZP-elnököket és a parlamenti padsorokban ücsörgő(!) ellenzékieket nevelni, míg vannak olyan tanárok is, mint Palya Tamás!” A Holt Költők Társaságát idézve reagált Facebook-oldalán Bödőcs Tibor humorista arra a hírre, hogy pénteken menesztették a Kölcsey Ferenc Gimnázium több pedagógusát.

A Holt Költők Társasága című film emlékezetes jelenetében álltak ki a diákok a menesztett tanár, John Keating mellett, akit Robin Williams játszott:

Pénteken több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, a tankerülettől kapott levélben indokként az állt: mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A polgári engedetlenség a sztrájkkal ellentétben egy jogilag nem szabályozott munkabeszüntetési forma. A tanárok azért így tiltakoznak az alacsony béreik, magas munkaterheik miatt, mert a sztrájktörvény lényegében láthatatlanná tette a jogszabályban rögzített munkabeszüntetésüket.

Hétfőn reggel fél nyolcra a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom „Ne rúgjátok ki a tanárainkat!” címmel szolidaritási akciót szervezett az iskola elé. Itt jelentette be Törley Katalin, hogy délután háromkor levelet visznek a Belügyminisztérium épületéhez. A petícióban és a tanárok nyilatkozatában azt követelték: helyezzék vissza állásukba az iskolából múlt pénteken kirúgott pedagógusokat.

A petíciót és a nyilatkozatot végül nem sikerült átadni Pintér Sándor belügyminiszternek. Az ajtóban először a rendőrök útjukat állták a demonstrálóknak, de azt tanácsolták, menjenek a Nádor utca felőli bejárathoz. Ott a rendőrök két tanárnak megengedték, hogy a küszöbön átlépjen, és egy dolgozó a papírjaikat lepecsételte, majd átvette a petíciót és a nyilatkozatot is. Ezután becsukták az ajtót.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!