Kövér László a kockás ingben tiltakozó képviselőknek: Az öltözködésük nem méltó a parlamenthez

2022. október 3. – 16:26

frissítve

Kövér László a kockás ingben tiltakozó képviselőknek: Az öltözködésük nem méltó a parlamenthez
A Párbeszéd-frakció tagjai kockás ingben – forrás: Párbeszéd-frakció

Másolás

Vágólapra másolva

Kockás ingben ment be az Országgyűlés hétfői ülésére a Párbeszéd több képviselője. Így fejezték ki szolidaritásukat a budapesti Kölcsey Gimnázium pénteken menesztett tanárai mellett.

„Azt (…) hazudják, hogy ma retorzió nélkül lehet tiltakozni Magyarországon a tanároknak”

– fogalmazott Jámbor András, a Párbeszéd képviselője napirend előtti felszólalásában.

Emlékeztette a kormánypárti képviselőket, hogy februárban a járványra hivatkozva korlátozták a tanárok sztrájkjogát, hogy ne legyen értelme a tiltakozásnak, majd később pedig törvénybe is iktatták ezt. „Most pedig, amikor az önök tiltása miatt tanárok polgári engedetlenségébe fogtak, elkezdik önök kirúgni őket? De még ez is átlátszó, hogy politikai alapon zajlik, és nem a jog alapján, hiszen csak egy iskolában büntetik így a tanárokat” – mondta Jámbor. „Akkor most mindenki törvénysértő, vagy csak azok, akiket önök kiválasztanak, hogy ezzel félemlítsék meg a tanárokat?”

A kormány nevében Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolt. Miközben arról beszélt, hogy nem lenne gáz, olcsó paksi áram és benzinárstop, ha az ellenzékre hallgattak volna, a Párbeszéd képviselői közbekiabáltak.

Ekkor lépett közbe Kövér László. „Tájékoztatom a Párbeszéd képviselőit, hogy a házszabályban az a versenyszám nincsen, hogy hányan tudják túlkiabálni a válaszadó államtitkárt” – mondta a házelnök.

„Az öltözködésük nem a parlamenthez méltó, azt látom, de a viselkedésük sem az.”

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője később Facebook-oldalán reagált. „Szégyellje magát a házmester és az egész fideszes bagázs!” Szabó szerint a pedagógusok béremelésének mai fideszes leszavazása, a Kölcsey Gimnázium tanárainak kirúgása nem méltó a parlamenthez.

Brenner Koloman: A Fidesz alattvalónak tartja a pedagógusokat

Szolidaritását és tiszteletét fejezte ki az LMP-s Kanász-Nagy Máté is a Kölcsey kirúgott tanárai felé napirend előtti felszólalásában.

„Ami eddig burkolt fenyegetés volt, az nyílt politikai agresszióvá csapott át”

– fogalmazott az LMP képviselője. Törvénytelenségre hivatkozva menesztették a pedagógusokat, de Kanász-Nagy szerint inkább a sztrájkjog eltörlése, a pedagógusok alacsony fizetése törvénytelen, és az a munkakörülmény, amit a pedagógusoknak biztosítanak.

A jobbikos Brenner Koloman szerint „a fideszes pártállam” alattvalónak tartja a pedagógusokat és az értelmiségieket, ezért bocsátották el a Fidesz „egypárti túlhatalmának helyi csinovnyikjai” a Kölcsey Gimnázium tanárait. Brenner szerint a jelenlegi törvények szerint sem lehet „egy ilyen aránytalan, és teljes mértékben hibás lépéssel” a pedagógusokat megbüntetni.

Arról beszélt, hogy a Jobbik „felelős konzervatív pártként” nem alattvalóként, hanem felelős értelmiségiként tekint a tanárokra. Brenner szerint az lenne az igazi konzervatív politika, ha a kormány azonnal megemelné ötven százalékkal a pedagógusok bérét.

A globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja ki a kormány Toroczkai László szerint, miközben az állami szférában éhbérért foglalkoztatnak magyar embereket. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt mondta: nem érdekli a kormányt, hogy nem lesz, aki tanítson az iskolában. Annak örül, ha nem 18 fokos hidegben kell egész nap ülniük a diákoknak, de tanárokra is szükség van az iskolában.

Kövér László egyébként egy márciusi kampányfórumon még azt mondta, egyetért a pedagógusok követeléseivel. „Épp itt az ideje, és reméljük, hogy lesz módunk és érkezésünk is foglalkozni újra az ő fizetésükkel, jövedelmükkel” – fogalmazott a Fidesz pedagógusa márciusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!