A szankciókat hibáztatva jelentette be a fideszes vezetésű város, hogy átmenetileg bezárják az idősotthont

2022. szeptember 30. – 17:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Oroszország elleni uniós szankciókat hibáztatva jelentette be a Csongrád megyei Mindszent fideszes vezetésű önkormányzata, hogy a megnövekedett rezsiköltségek miatt november elejétől átmenetileg bezárják a településen működő idősotthont.

A 19 idős ellátottat egy hódmezővásárhelyi intézményben helyezik el, ahová a dolgozók is (ápolók, intézményvezető, takarító, mosónő) követik őket. A dolgozók és az idősek 2023. április 15-én térhetnek vissza a mindszenti otthonba.

Az önkormányzat mindezt úgy tálalta Facebook-oldalán, hogy „az Oroszországgal szembeni elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság” miatt kénytelenek meglépni a költöztetést. A poszt szerint az intézkedéssel minimum 3,5 millió forintot takarítanak meg, amit a közvilágítás és a gyermekétkeztetés finanszírozására költenek majd, mert ezek is drágulnak.

Zsótér Károly, Mindszent fideszes polgármestere arról írt Facebook-oldalán, hogy az energiaválságban „rendkívül nehéz lépésekre van szükség”, hogy a város működőképes maradjon.

Mindszent esete nem egyedi, egy sor településen zárt be az uszoda, a színház és a múzeum a rezsipara miatt. Nem véletlenül hangoztatják egy ideje a polgármesterek, hogy központi segítség nélkül tönkre fognak menni.

A kormány és a kormánypárti sajtó folyamatosan az Oroszország ellen hozott EU-s szankciókat okolja a gáz árának brutális növekedéséért, pedig a folyamat már a háború kitörése előtt elkezdődött, az Ukrajna elleni invázió csak ráerősített erre. Az sem igaz, amit Gulyás Gergely állított a csütörtöki kormányinfón, hogy az olajszankció miatt drága a gáz.

Az energiaválság a szociális intézményeket – mint amilyen a mindszenti idősotthon is – sem kíméli, ráadásul nem is nagyon tudnak spórolni a gázzal és a villannyal, hiszen kisgyermekes családokat, időseket, betegek embereket látnak el. Sok intézmény várhatóan nem tudja majd kigazdálkodni a nyolcszorosára dráguló gázt, arról viszont még nincs hír, hogyan kompenzálja őket az állam.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!