Orbán Viktor: Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról

2022. szeptember 28. – 16:00

frissítve

Orbán Viktor: Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról
Orbán Viktor – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak a szerdai kormányülésen. „Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak” – értékelte a helyzetet az ülés után Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban.

„Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért” – folytatta a miniszterelnök.

A kormány elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, és nemzeti konzultációt indít a szankciókról

– jelentette be Orbán Viktor. Arra kért mindenkit, hogy mondja el a véleményét, mert „csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének”.

A miniszterelnök már délután háromnegyed kettő előtt nem sokkal arról posztolt, hogy hamarosan ismerteti a kormány legfrissebb döntéseit. Több mint két órát kellett erre várni.

A bejelentés nem volt meglepetés, hiszen Kocsis Máté már a Fidesz–KDNP múlt csütörtöki kihelyezett frakcióülésén arról beszélt, hogy felkérik a kormányt: tartson nemzeti konzultációt az Oroszországra kivetett energiaszankciókról. A Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanis az energiaszankciók „kárt okoznak, helyzetbe hozzák Oroszországot”, és Oroszország sokkal gazdagabb lett, míg Európa szegényebb.

Kocsis arról is beszélt, hogy az Európai Unióban még senki nem kérdezte meg az embereket a szankciókról, és a magyar kormány lesz az első, amely ezt megteszi. A frakcióvezető szerint meg kell győzni az európai politikusokat arról, hogy a szankciókat meg kell szüntetni, így a nemzeti konzultáció egy „politikai eszköz” lesz a kormány kezében. Kocsis azt is mondta a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy a tervezett konzultáció valószínűleg nemcsak online lesz, hanem papíralapú is. Utána pedig – ha szükséges – a nemzeti konzultáció eredménye alapján akár parlamenti határozatot is hozhatnak.

Orbán Viktor a parlament hétfői ülésén is megerősítette, hogy konzultációt indítanak az energiaszankciókról. „Az energiaárak drasztikus növekedését egyértelműen a szankciók okozták. Így az energiaárak drasztikus növekedéséért nem a gazdaság, hanem a politika, egészen pontosan a brüsszeli politikai döntések a felelősek” – fogalmazott napirend előtti felszólalásában a miniszterelnök.

Ha megszüntetnék a szankciókat, Orbán szerint az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne. „Szankciók nélkül az európai gazdaság újra erőre kapna, és el tudná kerülni a fenyegető recessziót” – tette hozzá a miniszterelnök.

Nyugodtan kimondhatjuk szerinte azt is, hogy „a szankciók következtében az európai emberek szegényebbek lettek, Oroszország pedig nem esett térdre”.

„Ez a fegyver visszafelé sült el, a szankciókkal Európa lábon lőtte önmagát”

– jelentette ki a parlamentben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is elérhető a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!