A DK rezsimoratóriumot vezetne be

2022. szeptember 26. – 15:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel az Országgyűlésben megtartotta első ülését a Demokratikus Koalíció (DK) által külföldi ellenzéki pártok példáját követve felállított, ún. „árnyékkormánya”, melyet követett a kormány rendszeres sajtótájékoztatóit másoló „árnyékkormány-infó”-is. A tájékoztatón Molnár Csaba európai parlamenti képviselő és Kálmán Olga országgyűlési képviselő egy sor aktuális ügyben kifejtette a párt álláspontját, majd ismertette a választásokat „hazugsággal nyerő” Orbán-kormány hibájából kirobbant „megélhetési válság” kezelésére szolgáló határozati- és törvényjavaslatokat:

  1. kezdeményezik a rezsimoratórium bevezetését, vagyis az eddig megbízhatóan fizető lakossági fogyasztóknál 2023. június 30-ig senkinél ne lehessen kikapcsolni se a gázt, sem az áramot.
  2. a jelenlegi szabályzással szemben havi 288 köbméter gázfogyasztásig és havi 420 kilowattóra áramfogyasztásig engednék a rezsicsökkentett árakat,
  3. javasolják, hogy a gáz és az áram áfakulcsát csökkentse a kormány,
  4. a rezsitartozás hatásainak mérséklésére egy – még kidolgozás alatt álló – kompenzációs rendszert javasolnak,
  5. szintén egy inkább ígért, mintsem javaslat szintjén álló kezdeményezéssel csökkentenék a kkv-k rezsiterheit

A javaslatcsomagtól független kezdeményezésként a DK szorgalmazza, hogy az Országgyűlés végre cikkelyezze be az Európai Parlament által elfogadott uniós minimálbérről szóló jogszabályt (mely a hazai törvényhozás jóváhagyása nélkül nem érvényesül Magyarországon). Eszerint a nettó kereset mediánértékének legalább 60 százaléka lenne Magyarországon a garantált minimálbér, ami minimum 35480 forinttal emelné meg a jelenlegi minimálbér összegét.

Molnár Csaba a javaslatok sorsáról azt mondta, „nem vagyunk naivak”, a kormány aligha fogadja be a DK javaslatait, de a párt meg szeretné mutatni, hogy „lehet másképp is”, és ezért próbálják meghonosítani a főleg a brit és az ausztrál politikából ismert árnyékkormányzás (nem közjogi értelemben vett) intézményét.

A Demokratikus Koalíció (DK) 2022. szeptember 16-án jelentette be, hogy Dobrev Klára vezetésével árnyékkormányt alakítanak azért, hogy megmutassák, van alternatívája Orbán Viktornak és a Fidesznek. Két nappal később Dobrev részletesen beszélt a terveikről, legfontosabb feladatuknak az Orbán-kormány megbuktatását nevezte. Szeptember 19-én a névsort is közzétették, jellemzően kipróbált, tapasztalt politikusok kaptak árnyékminiszteri szerepet, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nincs a listán. Az árnyékkormány kifejezés nem közjogi fogalom, ezért mi a Telexben inkább maradunk a valódi, kézzelfogható funkciók megnevezésénél.

A tájékoztatót teljes hosszában a DK Facebook-oldalán nézheti meg.

(hvg.hu, MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!