Dobrev Klárának sikerült is a nagy árnyékmutatvány, meg nem is

2022. szeptember 25. – 19:26

frissítve

Dobrev Klárának sikerült is a nagy árnyékmutatvány, meg nem is
Fotó: Dobrev Klára / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra jelentkezik a Lájkbajnokság itt a Telexen, ami egyrészt azt jelenti, hogy már megint elmúlt egy hét, másrészt azt, hogy most sem pihentek a politikusok, már ami a facebookos/instagramos posztolgatást és szájkaratét illeti. Mi pedig újra megmérjük és kielemezzük, ki mennyire volt hatékony ebben.

Múlt héten már felvezettük a DK-s árnyékkormány (ízlés szerint lehet idézőjeleket odaképzelni, erről bővebben itt) megalakulását, és megejtettük azt a nem túl nagy kockázatot hordozó jóslatot, hogy erre a fideszes válasz elementáris erejű gyurcsányozás lesz. Plusz a héten beesett ezek mellé az Európai Bizottság javaslata arról, hogy 3000 milliárd forint EU-s forrást vonjanak el Magyarországtól az ordító korrupció és a jogállam lebontása miatt.

A józan ész és a logika azt diktálná, hogy így az ellenzék került kommunikációs szempontból előnyös, aktív helyzetbe, náluk van az adogatás joga, nekik fekszik jobban a narratíva. Hogy mit tudtak kezdeni ezzel a helyzettel, arra mindjárt rátérünk, de előbb jöjjön egy fontos szolgálati közlemény:

Nem kevesebb, mint 96 hete jelentkezik már minden vasárnap itt a Telexen a Lájkbajnokság aktuális fordulója, szóval itt az ideje egy kis megújulásnak. Októbertől a heti megjelenést átalakítjuk havira, így egy kicsit más, átfogóbb nézőpontból tudjuk majd megfigyelni a közösségi média csataterét. Erősebben kiviláglanak majd a hosszú távú trendek, nem fogja annyira szanaszét torzítani az eredményeket egy-egy focimeccs vagy anyák napja, jobban megmutatkozik majd a valódi, stabil politikai kommunikációs teljesítmény. Vagy nem. Mindenesetre sosem derül ki, ha nem teszünk vele egy próbát.

És most lássuk mennyi lájkot gyűjtöttek be a héten a legnépszerűbb magyar politikusok a Facebookon:

Heti interakciók
1.Szijjáró Péter202 000
2.Dobrev Klára191 000
3.Orbán Viktor188 000
4.Zsigmond Barna128 000
5.Varga Judit115 000
6.Hadházy Ákos97 000
7.Jakab Péter96 000
8.Novák Katalin95 000
9.Mesterházy Attila91 000
10.Ujhelyi István87 000
11.Kocsis Máté71 000
12.Dúró Dóra68 000
13.Karácsony Gergely58 000
14.Márki-Zay Péter57 000
15.Potápi Árpád51 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a szeptember 16., péntek reggel 8:24 és szeptember 23., péntek reggel 8:24 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

What we do in the shadows

Rég látott nagy verseny ment egész héten a dobogós helyeken, és egészen szoros lett a befutó is. Orbán a szokásoknak megfelelően rögtön a hétvégén az élre állt, aztán Dobrev Klára az árnyékkormányos posztokkal lassan ledolgozta a hátrányt, és kedd délutánra meglett az előzés is. Orbán csütörtök reggelre vette vissza az első helyet, hogy aztán estére az addig a harmadik helyen álló Szijjártó Péter mindenkit lehajrázzon.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy az egész árnyékbiznisznek hány százalékban célja a Fidesz kihívása, és mennyiben a maradék ellenzék leszalámizása, de ettől függetlenül az árnyékkormányos posztok elég jól felhúzták Dobrev Klárát a toplistán. Némileg meglepő, hogy a többi DK-s politikust viszont nem, legyenek akár árnyékminiszterek, árnyékszóvivő vagy árnyékgyurcsány.

A fideszes reakció persze borítékolható volt, illusztrációnak álljon itt a bármilyen témában a legalacsonyabb színvonalú hozzászólásokat stabilan szállító „nemzeti gondolkodó és gasztroblogger” Boldog István hozzáadott értéke a társadalmi diskurzushoz:

Az árnyékszékes tréfa egyébként annyira tetszett az amúgy korrupciós bűncselekményekkel vádolt politikusnak, hogy a héten még öt másik posztban is elsütötte az ismétlős poénok legszebb, Family Guy-os hagyományai szerint – biztos ami biztos.

Békeharc a végsőkig

A Fidesz a 3000 milliárdos EU-s fenyegetésre válaszul elővette a legrégebbi kommunikációs fegyverét, így most párhuzamosan két fontos, központi üzenete van a kormánypártnak:

Az, hogy bármi is történjen, ők a béke pártján állnak.

Az, hogy bármi is történjen, ők harcolni fognak.

A rajongótábor kondicionálásába fektetett évtizedes munka hatékonyságát dicséri, hogy az ellentmondás nem igazán zavar senkit fideszes körökben. Ha az lenne az üzenet holnaptól, hogy brltybubububugü699QqQ, valószínűleg azzal is ki tudnának vinni az utcára százezer embert békemenetelni, halálosan komoly fejjel olvasnák be a közmédia híradójában, és Pataky Attila talán még meg is énekelné.

Zárójeles érdekességként jegyezzük meg, hogy a mostani fideszes posztsorozatból és Orbán Facebook-oldaláról is egyre erősebben süt, hogy a kormány környékén valaki még annál is jobban gyűlölheti a tipográfia művészetét, mint Soros Györgyöt. Legalábbis erre utal a teljesen ötletszerű és indokolatlan kiemelések és formázások, betűtípus-váltások, nagybetűzések kaotikus burjánzása. (Vagy épp hogy megelőzik a korukat, és közeleg az illiberális fordulat a teljes ipari formatervezés világában, ki tudja.)

It's all about the money

Meglepő módon elkezdtek politikusok feltűnni a politikai témájú, fizetett posztok toplistáján. Ez tényleg elég váratlan fordulat, hiszen az a történelmi tapasztalat, hogy inkább változatos politikaközeli szereplők nevei alatt szokott menni az üzenetek ilyen formájú terjesztése (emlékezhetünk még azokra a borzasztó hetekre-hónapokra, amikor ez a lista úgy indult, hogy Megafon 50 millió, Ezalényeg 50 millió). Most a kormányközeli média mellett 5 ellenzéki politikus is befért a top10-be, igaz, nem észveszejtő összegekkel.

Bónusz kérdés: ki az a Lados Tamás a 10. helyen? Momentumos politikus, országosan nem igazán ismert, Újbudán az időközi választáson indult, ezt a kampányt tolta Facebookon (és nyert is, ami ellenzéki politikustól nem éppen megszokott mostanában).

Hirdetésre költött pénz
1.Mediaworks1 200 000
2.Magyar Állampapír1 100 000
3.Donáth Anna850 000
4.hirado.hu700 000
5.Gyöngyösi Márton700 000
6.Márki-Zay Péter600 000
7.Tanítanék550 000
8.Alapjogokért központ500 000
9.Dobrev Klára250 000
10.Lados Tamás200 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a szeptember 14. és 20. közti időszak költéseit mutatják.)

Árnyékok és EU-s milliárdok

A hét legnépszerűbb posztjainak listáján a kérdés általában az szokott lenni, hogy befér-e bárki vagy bármi más az Orbán-posztok közé a top5-be. Most az a szokatlan helyzet állt elő, hogy 3 nem-Orbán poszt is van az élvonalban, mintha fáradni kezdene az aktuális mantra is a szankciókról és a felmelegített régi is a migránsapokalipszisről. Dobrev Klára viszont bekerült a listára, ami tőle totál nem megszokott (két árnyékkormányos posztnak köszönheti ezt). Érdekes lesz megfigyelni, meddig tart ki a lendület ebben a témában.

  1. Orbán bejelenti, hogy maradnak az üzemanyag hatósági árai és az élelmiszer-árstopok az év végéig – 40 ezer interakció
  2. Orbán közös fotója a focista Szalai Ádámmal (érdekes kérdés, hogy mikori lehet a kép, mert Szalai legfeljebb 5-10 évvel tűnik rajta fiatalabbnak, mint most, Orbán viszont vagy 25-tel) – 27 ezer
  3. Ujhelyi István „Egy ilyen brüsszeli ítélet után, minden tisztességes kormány lemondana és bocsánatot kérne a hazájától az elkövetett bűnökért” (az EU-s források befagyasztásának javaslatára) – 19 ezer
  4. Dobrev Klára bemutatja az árnyékkormány tagjait – 18 ezer
  5. Dobrev Klára beszéde árnyék-miniszterelnökként – 17 ezer

Az egyes reakciótípusokra lebontva kissé színesebb képet kapunk, de a lényeg továbbra is az EU-s milliárdok és az árnyékkormány. Bónusz infó: Novák Katalin férje meglepően hasonlít a színész Nathan Fillionra.

  • A legtöbb megosztás: Hadházy Ákos egy 2006-os Orbán-beszédet idéz, amiben arra kérte az EU-t, hogy vonjanak meg 1000 milliárd forintnyi támogatást a korrupt magyar kormánytól.
  • A legtöbb komment: Orbán posztja az árstopok meghosszabbításáról.
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy bemutat egy 16 milliárdos EU-támogatásból létrejött (illetve hát pont hogy létre nem jött) szerverfarmot.
  • A legtöbb meglepett emoji: Zsigmond Barna egy erdélyi panzió webkamerájának képével mutatja, hogy havazott a Hargitán.
  • A legtöbb szomorú emoji: Novák Katalin II. Erzsébet ravatalánál a férjével.
  • A legtöbb szívecske: Dobrev Klára és árnyékkormány tagjait bemutató élő videó.
  • A legtöbb nevető emoji: Kocsis Máté gyurcsányozik.

A legtöbb megosztás

Hadházy simán vitte ezt a hetet is a saját felségterületének számító kategóriában, az igazi érdekesség itt szintén Dobrev Klára feltörése – ő ezen a listán nem éppen egy rezidens szereplő, de úgy tűnik, az árnyékkormányos manőver a megosztási kedvet is kihozta a DK-rajongókból. Gyurcsány viszont nincs se itt az élvonalban, se a nagy toplistánkon (ami nyilván nem akadályozza meg a fideszes kórust a gyurcsányozásban).

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos22 600
2.Dobrev Klára17 300
3.Ujhelyi István14 500
4.Mesterházy Attila12 600
5.Jakab Péter7 500
6.Orbán Viktor6 400
7.Márki-Zay Péter6 100
8.Gyöngyösi Márton5 600
9.Szijjártó Péter5 300
10.Zsigmond Barna5 000

A virális posztok toplistáján is vissza-visszaköszönnek a hét slágertémái, de az igazán érdekes itt azt megfigyelni, mennyire más világban élnek a fideszes és ellenzéki politikusok:

  1. Gyöngyösi Márton belengeti az államcsődöt karácsonyra, ha az EU-tól nem érkezik meg a 3000 milliárd forint, amit szerinte „kivesznek minden magyar zsebéből Orbán lopása miatt.” – 32,2x szorzó
  2. Aradszki András bejelenti, hogy újra teljes kapacitáson működik a Mol olajfinomítója – 15,2x
  3. Keresztes László Lóránt: „Budapest, Pécs, Szeged, Érd, Szombathely után DEBRECEN is így döntött: NEM adják át a városi közművagyont a kormánynak‼️” – 14,4x
  4. Mesterházy Attila Deutsch Tamást ekézi: „Tudod, Tamás, aki úgy érzi, hogy már az egész világ ellene van az vagy paranoiás és orvosra van szüksége, vagy le kellene mondania, mert pocsék módon kormányozza az országot.” – 14,1x
  5. Szabó Tünde a lánya diplomaosztóján – 14x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Instagram

Instán az utóbbi hetekben gyengélkedő Varga Judit visszarendeződése a dobogóra volt az egyetlen említésre méltó esemény a héten. Érdekes megfigyelni, ahogy a nagyon sokáig Orbán mögött a stabil második számú fideszes politikus-influenszernek számító Varga Judit egyszerre csúszott vissza Facebookon és Instagramon is harmadik számúnak Szijjártó Péter, illetve Novák Katalin mögé. Mindezt úgy, hogy Novák Facebookon, míg Szijjártó Instagramon nem tudott rendesen előrelépni.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor50 000
2.Novák Katalin37 300
3.Varga Judit14 100
4.Hadházy Ákos7 800
5.Szentkirályi Alexandra6 200
6.Márki-Zay Péter5 600
7.Dúró Dóra4 200
8.Dobrev Klára4 100
9.Szijjártó Péter3 700
10.Gyurcsány Ferenc2 200

Mindeközben a mocsár mélyén

A propagandaoldalak világában a hét nagy kérdése az volt, hogy miután a mértékadó, higgadt és polgári Magyar Nemzet gyakorlatilag az orosz közmédia szintjéig ment a putyini propagandával, vajon hogy fogják pozicionálni magukat azok a szereplők, akik már eddig is ott voltak. Nos, kb. oda, hogy Volner János (!) véleménycikket írt (!!) a Vadhajtásokra (!!!), arról, hogy ki kell lépni az EU-ból (:D).

A túloldalon eközben a Gond-olkodó kétheti kilátástalan küzdelem és a 10. hely környéki egyensúlyozás után kiesett a toplistáról, miközben eddig a kezdetek óta nagyjából bérelt helye volt a dobogón. Mivel vélhetőleg a Facebook algoritmusa tolt ki velük, jó kérdés, hogy mit reagálnak, megpróbálnak reklamálni, új oldalt indítanak, vagy hagyják a fenébe az egészet. Váratlanul feltűnt viszont a listán Juszt László, aki a választás óta szinte teljes némaságba burkolózott.

Heti interakciók
1.Vadhajtások383 000
2.Orosz hírek278 000
3.Nyugati fény273 000
4.Deák Dániel / Megafon197 000
5.Elemi.hu142 000
6.Ellenszél131 000
7.Bohár Dániel / Megafon116 000
8.888.hu112 000
9.Trombitás Kristóf / Megafon84 000
10.Juszt László77 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!