A csengeri örökösnő Kósáról és a pénzről: Elvárás volt, hogy ő ebből részesüljön

2022. szeptember 23. – 18:31

frissítve

A csengeri örökösnő Kósáról és a pénzről: Elvárás volt, hogy ő ebből részesüljön
Forrás: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

„Adott-e át direktben pénzt Kósa Lajos számára?” – kérdezi Gulyás Márton, majd a csengeri örökösnőként ismertté vált Matkó Mária azt válaszolja:

„Igen.”

Ez csak az egyik jelenet a Partizán majd' egy órás videójából, amiben a csengeri örökösnő ügyét igyekeztek feltárni. Ebben segítségükre volt maga Matkó Mária is, aki eddig lényegében senkinek nem adott interjút, most viszont leült a Partizán kamerái elé.

A 2018-as választás előtt kirobbant botrány az elmúlt 4 évben sem lett kevésbé bonyolult. Akkor az röpítette az ügyet az országos médiába, hogy Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti képviselője és korábbi miniszter több dokumentum szerint is érintett volt az ügyben. Az örökösnő azt állította, Németországban meghalt apjától rengeteg pénzt örökölt, de ahhoz, hogy hozzájusson az örökséghez, pénzre van szüksége.

A most zajló büntetőügy vádirata szerint Matkó sokakat vert át ezzel, többen is adtak neki kölcsönt, mert elhitték, ha egyszer megjön az örökség, busásan visszafizeti majd nekik. Több dokumentum is tanúskodik arról, hogy Kósa Lajos is szeretett volna kapni ebből az örökségből, korábban előkerült egy közjegyzői irat, ami szerint az örökösnő 800 millió forintot adott volna Kósa anyjának, a Partizán pedig bemutatott egy másik dokumentumot is, ami 25 millió euró (azaz mai árfolyamon több mint 10 milliárd forint) ajándékozásáról szólt.

Kósa mindvégig tagadta, hogy ezek a dokumentumok valódiak lennének, azt a tanúvallomásában is elismerte ugyan, hogy találkozott az örökösnővel – sőt két svájci privátbankban is jártak együtt –, de állítja, soha nem fogadott el pénzt és semmilyen más ajándékot. A politikus szerint ő is csak egy áldozat az ügyben, akit palira vett az örökösnő.

De ha áldozatnak áldozat is, sértettnek nem sértett, az ügyészség ugyanis úgy határozott, Kósa tett ugyan tanúvallomást, de nem kell sértettként sem megjelennie az eljárásban.

„Én nem vagyok csaló, nem csaltam senkitől semmit” – mondta az interjúban Matkó Mária, aki továbbra is állítja, az örökség létezik, és bízik is abban, hogy meg fogja szerezni. Az örökösnő szerint Kósa sem mondott igazat az eddigi nyilatkozataiban, sem a tanúvallomásában, hiszen például azt állította, hogy az örökösnő azzal kereste meg 2012-ben, hogy segítsen hozzájutni a németországi örökséghez.

Matkó Mária szerint viszont úgy került kapcsolatba Kósával, hogy bejelentkezett a gödi Pólus Palace Termál Wellness Golf Club Hotelben lévő állami tulajdonrész megvásárlására, de mivel nem tudta előteremteni rá a pénzt, a Magyar Fejlesztési Bank (az állami tulajdonrész birtokosa) beperelte. Kósa segítségét abban kérték volna, hogy segítsen elsimítani ezt a pert, és az örökösnő azt mondta, Kósa kezdett el érdeklődni, honnan van a pénz, amiből megvették volna a hotelt.

Forrás: Partizán
Forrás: Partizán

Kósa ezután Matkó szerint ellenőrizte, valóban létezik-e az örökség, és összehívott egy második találkozót Debrecenben, ahol már „egy miniszteri tanácsos” is jelen volt. Ezután a politikus felajánlotta, hogy segít kezelni a nő befektetéseit.

Ezért is volt Kósa és Matkó együtt Svájcban, pénzes ügyfeleknek fenntartott privátbankoknál. A Partizán kiderítette, hogy a UBS befektetési banknál egy magyar származású bankár várta őket, egy olyan személy, akit a szakmában általában politikusok bankárának tartanak. A Partizán forrásai azt mondták, ha valóban ez az ember fogadta Kósát és az örökösnőt, akkor biztosan erős politikai hátszéllel érkeztek.

Az örökösnő szerint Kósa ezen az úton magának is számlát akart nyitni, és a bankok vezetőinél érdeklődött arról is, hogy mozgatják az örökséget Matkóék. A politikus később arra is biztatta Matkót, hogy hozza haza a pénzét, ennek érdekében még

Spéder Zoltánnal, a Fidesz akkori főbankárával is leszervezett egy találkozót,

ahol arra biztatták, hozza a pénzét Spéder bankjába, az FHB-ba.

Matkó Mária szerint az sem igaz, hogy Kósa nem fogadott volna el tőle semmit, a politikus nagyon is elfogadta az ajándékokat, igaz, sosem kért semmit kifejezetten.

„Elvárás volt, hogy ő ebből részesüljön”

– mondta a Kósa anyjának szánt 800 millió forintos ajándékról. „Soha nem mondta, mi az, amire neki szüksége van, csak addig mondta, amíg le nem esett, hogy mi lenne neki a jó.”

De akár létezett az örökség, akár nem, volt az ügyben azért olyan pénz is, ami biztosan létezett. Matkó és ügyvédje, a jelenleg DK-s Helmeczy László szerint egy Kiskun Tender nevű cég rendszertelenül összesen több mint 68 millió forintot utalt az örökösnő számlájára, és a pénzt egy sofőr vagy más közvetítő, néha pedig maga Kósa Lajos vitte el.

De Matkó szerint akkor nem tudatosult benne, hogy ezzel korrupciós bűncselekményekben válhat bűnrészessé, ő csak segíteni akart Kósának, mert az is megígérte, segít neki az örökség megszerzésében.

Az örökösnő azt mondta, vannak még bizonyítékai Kósa Lajos érintettségéről, de ezeket egyelőre nem hozza nyilvánosságra. Az interjú egy másik pontján arról is beszélt, félti magát és 17 éves gyerekét.

Az interjúból az is kiderült, hogy Matkó új férjével, Pólus Péterrel csak azért házasodott össze, hogy Pólus eljárhasson a nevében külföldön az örökséggel kapcsolatos ügyekben. Pólus Péter néhány évtizede az ország leggazdagabb vállalkozói közé tartozott, nagy dobása, a Pólus Palace Termál Wellness Golf Club Hotel azonban földbe állt a 2000-es évek végére, ekkor jelezte az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank, hogy kiszállna a projektből, és az ő tulajdonrészükre jelentkezett be Matkó Mária – valószínűleg Pólus nevében.

A Partizán Pólus és Kósa között is talált kapcsolatot Czakó János, a hotel ügyvezetőjének személyében, akit mindketten ismertek. A videó végén Gulyás Márton arról is beszél, hogy ha csalt is az örökösnő, nagyon valószínűtlen, hogy egyedül meg tudta szervezni a színjátékot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!