Szolgálatba álltak az első határvadászok Csongrád-Csanád megyében

2022. szeptember 19. – 08:59

frissítve

Szolgálatba álltak az első határvadászok Csongrád-Csanád megyében
Fotó: police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz nappal azután, hogy letették az esküt, már szolgálatba is léptek az első határvadászok Csongrád-Csanád megyében.

„Mi nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sülhetne ki”

– fogalmazott Orbán Viktor a határvadászok eskütételén Budapesten. A miniszterelnök szerint Magyarországon a történelem során megtanultuk, hogy „egy ország határ nélkül olyan, mint a tojás héj nélkül”. Azt is mondta, hogy a határvadászok mögött ott van az egész ország, és rájuk hárul a feladat, hogy megvédjék a hazát.

Június végén a parlamentben jelentette be Orbán Viktor, hogy a katonák és a rendőrök tehermentesítésére egy új határvédelmi szervezetet állít fel rohamtempóban a kormány. A miniszterelnök két hónapot adott Pintér Sándornak, hogy a korábbi határőrség mintájára egy új határvadász alakulatot állítson fel civilekből. Bár Orbán korábban arról beszélt, hogy 2-4 ezer határvadászra lenne szükség, egyelőre csak 500-an tettek esküt.

A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, 5 megyében összesen 23 századot hoznak létre. Mint az a programot bemutató sajtótájékoztatón kiderült, igazoltatás, ellenőrzés, elfogás, előállítás, ruházat átvizsgálása, idegenrendészeti intézkedés, forgalom-ellenőrzés és helyszínbiztosítás is a feladataik közé tartozik.

A határvadászok pár hetes képzést kapnak a felvételi után. A jelentkezőknek minimum 18 évesnek kell lenniük, míg a felső korhatár 55 év. A jelentkezés feltétele a 8 általános, de előírás a büntetlen előélet, és a jelentkezőknek számítaniuk kell életvitel-ellenőrzésre, megbízhatósági vizsgálatra is. A felvételi egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálatból áll.

A határvadászok alapilletménye bruttó havi 300 ezer forint, az éjszakai pótlék óránként bruttó 193 forintot, a készenléti pótlék pedig óránként bruttó 97 forintot jelent. Ezekkel és az esetleg meglévő nyelvvizsgapótlékokkal együtt lehet elérni az áhított bruttó 400 ezres bért, amihez évente bruttó 200 ezer forintnyi cafeteria is társul.

A rendőrség tájékoztatása szerint heteken belül Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is ott lesznek a határszakaszokon a szerződéses határvadászok. A határvadászok fő feladata az államhatár őrzése és a jogellenes migráció megakadályozása. Az első időszakban a rendőrökkel közös járőrszolgálatot látnak majd el a közlemény szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!