Kiderült, milyen feltételekkel lehet határvadásznak jelentkezni

2022. július 15. – 11:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatót tartott, mert pénteken elkezdődött a szerződéses határvadászok toborzása. A tájékoztatón beszámoltak a leendő határvadászok szolgálati feladatairól, a felvételi eljárásról és az országos toborzás felépítéséről.

Az ORFK munkatársainak tájékoztatása alapján a határvadászok képzése akkor kezdődik majd, amikor lesz megfelelő számú alkalmas jelentkező. A bérezésről még nem tudtak beszélni, ennek részletei a Magyar Közlönyből derülnek majd ki.

Tarcsa Csaba műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka megemlítette, hogy egyre erőszakosabbak a migránsok, nemcsak létrákat használnak, hanem alagutakat ásnak, fegyvereket használnak.

A határőrizetet ellátók mindent megtesznek, hogy ne jussanak be az ország területére a migránsok, ha mégis bejut egy csoport, akkor a rendőrség megpróbálja őket megállítani. Ilyenkor a migránsok sokszor nem állnak meg, száguldoznak a rendőrök elől, amiből halálos balesetek is voltak – mondta.

A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, 5 megyében összesen 23 határvadászszázadot hoznak létre. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1-1 század alakul, Csongrád-Csanád megyében 6, Bács-Kiskun megyében pedig 14.

Tarcsa Csaba szerint 117 ezer behatolni vágyó ember próbálkozását akadályozták meg a magyar határon, és 1600-1700 embercsempészeti esettel foglalkoztak. Ezek nagyon megterhelő számok a rendőrség számára – mondta. A határvadászok a zöldhatárt fogják ellenőrizni, nekik nem kell majd házkutatást tartani vagy szabálysértési eljárásokat lefolytatni.

A határvadászok toborzásához készített a rendőrség egy videót is:

Milyen intézkedéseket végezhetnek majd?

Igazoltatás, ellenőrzés, elfogás, előállítás, ruházat átvizsgálása, idegenrendészeti intézkedés, forgalom-ellenőrzés, helyszínbiztosítás – többek között ilyen feladataik lesznek majd a határvadászoknak. A készenléti rendőrséghez tartoznak majd, de a mindennapi szolgálatot a megyei kapitányságok szervezik.

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy gyors, intenzív képzést kapnak majd a határvadászok. Első ütemben 2200 határvadászt vesznek fel, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre.

18 éves kor alatt nem vehetnek fel senkit határvadásznak, és az 55 éves vagy annál idősebb jelentkezőket is elutasítják. Legalább 8 általánossal rendelkezni kell, és a jelentkezőknek számítaniuk kell életvitel-ellenőrzésre, megbízhatósági vizsgálatra is, és büntetlen előéletűnek kell lenniük.

Egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálat is lesz. A pszichikai vizsgálat is fontos, hiszen a határvadásznak fegyverhasználati jogosultsága lesz, és magas fokú pszichikai terhelés alatt lesznek. A fizikai felmérésen fekvőtámasz, felülés és 1500 méteres síkfutás lesz.

A határozott jogviszonyt 3 évre kötik majd, ami további 3 évre meghosszabbítható lesz. Jár majd nekik alapilletmény, szolgálati pótlék, és adott esetben kaphatnak éjszakai pótlékot, készenléti pótlékot vagy akár idegen nyelvi pótlékot is A cafeteria 200 ezer forint lesz évente, és utazási kedvezményeket, valamint lakbértámogatást is lehet majd igényelni. 12 órás szolgálatok lesznek, tehát néhány nap szolgálat után több nap szünet következik majd a beosztásukban. A képzés 160 óra lesz, és a képzés ideje alatt is kapnak majd bért. Rendészeti, jogi, emberi jogi, lövészeti, határrendészeti ismereteket is fognak tanulni, valamint elsősegélynyújtást is.

Toborzóirodák azokban a megyékben nyílnak, amelyekben a határvadászszázadok fognak működni. Szegeden, Kiskunhalason, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban is lehet majd jelentkezni. Kiemelt célcsoportnak számítanak a munkanélküliek, az álláskeresők, a volt hivatásosok és a polgárőrök is. A határvadászok laktanyákban lakhatnak majd, ha esetleg családdal jönnek, akkor apartmanos elhelyezést tudnak biztosítani számukra a laktanyákban, kedvezményes térítés ellenében.

Orbán szerint a határvadászok fizetése feljebb tolja majd a rendőrökét

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában is beszélt a határvadászokról. Szerinte az ő fizetésük felfelé fogja tolni a katonai és rendőri fizetéseket is, mert az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok mégsem kereshetnek náluk többet.

Itt írtunk arról, hogy Orbán Viktor lehetetlennek tűnő feladattal bízta meg Pintér Sándort. A belügyminiszternek két hónap alatt fel kell állítania az új határvadász alakulatot, miközben tavaly egy év alatt nem jelentkeztek ennyien a rendőrképzésekre. Hat éve már indított hasonló programot a kormány, akkor egy év alatt alig több mint ezren álltak szolgálatba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől