Navracsics: Nem azért tettünk vállalásokat, hogy elkábítsuk az Európai Bizottságot

2022. szeptember 18. – 15:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánynak esze ágában sincs nem teljesíteni a saját maga által tett vállalásokat – mondta Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter az Európai Bizottság vasárnapi döntésével kapcsolatban.

A miniszter a vasárnap délutáni sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy lezárultak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, a szervezet elfogadta a magyar kormány antikorrupciós vállalásait, új szempont, új elvárás a részükről már nem merülhet fel. A Bizottságnak már csak azzal kapcsolatban vannak kételyei, hogy a vállalásokat meg is valósítja-e a magyar kabinet, de teljesen biztos, hogy ezeket meg fogja valósítani – mondta.

A magyar kormány nem akarja, hogy olyan helyzet álljon elő, mint ami Lengyelország és az Európai Bizottság között kialakult a források megvonásával kapcsolatban, ezért a jövőben folyamatosan egyeztetni fognak a Bizottsággal.

Előrelépésnek tartja a vasárnapi döntést, mert így megnyílik a lehetőség a többi függőben lévő eljárás gyors lezárására is. Bízik abban, hogy év végéig az újjáépítési (RFF) alappal kapcsolatban is meg tudják kötni a szerződést.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Bizottságnak nem volt olyan kérése, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Navracsics felsorolta a magyar kormány által tett vállalásokat, amelyek közül legfontosabbnak az integritási hatóság létrehozását nevezte, ami az EU-s közbeszerzési eljárásokat fogja ellenőrizni. A hatóság vezetőjét egy független bizottság fogja kijelölni, tette hozzá.

Hétfőn és pénteken nyújtják be a szükséges törvényalkotási kezdeményezéseket az Országgyűlésnek, köztük az integritási hatóság felállítására vonatkozóan, és november második felében már a működését is megkezdi majd a szervezet.

Egy másik vállaláscsokorban a vagyonnyilatkozatok rendszerének megerősítése is ott van, de a tárcavezető azt még nem tudta megmondani, hogy a rendszer köre bővülni fog-e, tehát például a politikusok családtagjaira is vonatkozik-e majd.

A 3000 milliárdos esetleges forrásfelfüggesztés mértékét nem akarta kommentálni, mert „nem fog bekövetkezni”. „Nem azért tettünk vállalásokat, hogy elkábítsuk az Európai Bizottságot” – mondta.

3000 milliárd forint EU-s forrás elvonását javasolja az Európai Bizottság, november 19-ig dőlhet el, hogy ez így lesz-e

Az Európai Bizottság (EB) az uniós költségvetés védelme érdekében a jogállamiság elveinek magyarországi megsértései miatt nagy mértékű pénzmegvonást javasol Magyarországgal szemben, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízzák. Erről Johannes Hahn, a Bizottság költségvetési biztosa tartott sajtótájékoztatót vasárnap délelőtt. Ha a magyar kormány november 19-ig végrehajtja a saját maga által tett vállalásokat, és ezt a Tanács is elfogadja, akkor nem lesz elvonás.

Ha a Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, az azt jelentené, hogy három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól. Ez 7,5 milliárd euró, azaz mintegy 3000 milliárd forint blokkolását jelentené, ennyi pénztől esne el az ország. Ez az összeg a 2027-ig tartó költségvetési időszakra vonatkozó kohéziós források mintegy harmadának elvonását jelentené.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!