„Mi nem így képzeltük el a rendet” – három budai gimnázium flashmobot szervezett az oktatásért

2022. szeptember 16. – 08:10

frissítve

„Mi nem így képzeltük el a rendet” – három budai gimnázium flashmobot szervezett az oktatásért
Eck Attila mond beszédet a Móricz Zsigmond körtéren, ahol három gimnázium tanárai szerveztek flashmobot – Fotó: Joób Sándor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Tanár nélkül nincs jövő” címmel rövid flashmobot szervezett a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium, a József Attila Gimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium több pedagógusa, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a közoktatás tarthatatlan állapotára, és így csatlakozzanak a pedagógusok tiltakozásához.

Egy hete mentették fel pozíciójából a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Múlt hét pénteken minden munkabeszüntetésben részt vevő pedagógust kirúgással fenyegettek a tankerületek. Azóta sorra jelentik be tantestületek, hogy ők is kiállnak megfenyegetett kollégáik és Dezsőfi György, a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettese mellett.

Pénteken a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium, a József Attila Gimnázium és a Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai és diákjai 7:15-től gyülekeztek a Móricz Zsigmond körtéren. A körülbelül 200 pedagógus és diák a tanárok tiltakozásának az utóbbi hetekben szimbólumává vált fekete ruhában érkezett az akcióra.

Helyszíni tudósítónk szerint 7:30-kor egy dobszó után elkezdődött a demonstráció. Egy tanár a tömeg elé állt, és egy megafonba beszédet mondott, miközben a jelenlévők a „mi nem így képzeltük el a rendet” rigmust skandálták, ezzel utalva József Attila Levegőt! című versére. Ezután felolvasták nyilatkozatukat, ebben szolidaritást vállaltak a Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesével és az összes megfenyegetett tanárral.

A tanárok gyerekekkel, fiatal felnőttekkel foglalkoznak, értük dolgoznak, gondolkodni, a jövőt építeni tanítják őket – mondta Eck Attila, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanára. Nem úgy képzelték el a rendet, hogy egy napon majd a pedagógusokat éppen a diákokkal zsarolják – ezzel Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár levelére utaltak, aki a tanárok polgári engedetlenségét erkölcsileg aggályosnak tartotta, mert szerinte a csatlakozó tanárok rossz példát mutatnak a diákoknak. A beszéd szerint a tanárok olyan jogokat akarnak, amelyek minden más munkavállalót megilletnek, sztrájkjogot, a szabad véleménynyilvánítás és a szabad gondolkodás jogát, a végzettségükhöz igazított fizetést.

„A halogatásnak már visszavonhatatlan következményei vannak! Tanárok vagyunk, tanítani akarunk, tanárok akarunk maradni! Mi nem így képzeltük el a rendet!”

Ezután több dolgot is felsoroltak, ami ellen tiltakoznak. Például

  • a leterheltség,
  • a Nemzeti alaptanterv,
  • a ki nem fizetett túlórák,
  • az adminisztrációs terhek,
  • a szegregáló oktatás.

A Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium egyik tanára, Pádár Zsolt arra a kérdésre, hogy miért nem polgári engedetlenséget vagy sztrájkot szerveztek, lapunknak azt mondta: ez csak az első lépés, ezt a flashmobot már korábban megtervezték, majd ezután döntenek a polgári engedetlenségről. „Nem fogjuk itt abbahagyni, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni.” A jövőről azt mondta:

„Nyilván az a taktikájuk, hogy kifárasszanak minket. Ezt próbáljuk meg elkerülni, hogy ebbe a csapdába belesétáljunk.”

A flashmob végén a résztvevők egyszerre kinyitották a fekete esernyőjüket, és 7:45-kor be is fejeződött az akció, ezután mentek be az iskolákba tanítani.

Fotó: Joób Sándor / Telex
Fotó: Joób Sándor / Telex

A tanárok a tanév kezdete óta polgári engedetlenséggel szeretnék kiharcolni a munkakörülményeik javítását, béremelést és egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert. A Herman Ottó igazgatóhelyettesét felmentő tankerület szerint a hatályos törvényekben a polgári engedetlenség nem definiált fogalom, a munkabeszüntetés veszélyezteti a tanulók érdekeit.

A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz kötött helyreállítási alapból szeretné finanszírozni az ágazat béremelését, azt azonban továbbra sem tudni, mikor érkezhet meg ez a pénz. Egyelőre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: januártól 10 százalékos béremelést tudnak garantálni a tanároknak, a pedagógusok bére 2027-ig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát. Ugyanakkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ez mindössze évi 14 százalékos béremelést jelent, ők ehelyett azonnali 45 százalékot követelnek.

Szombaton a pedagógus-szakszervezetek közös közleményt adtak ki arról, hogy megkezdik a gördülő sztrájk előkészítését, majd hétfőn javaslatot is tettek annak menetére. E szerint szeptember 19-től „A” és „B” hétre osztották a heteket, amik egymás után váltakozva követik egymást. Az első az „A” hét lesz, azt javasolják, hogy hétfőn, szerdán és pénteken legyen az iskolákban munkabeszüntetés. Ezután jön a „B” hét, ekkor kedden és csütörtökön ne vegyék fel a munkát a polgári engedetlenséghez vagy sztrájkhoz csatlakozó pedagógusok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!