Debreceni vakcinagyár: decemberre ígérték, de egyelőre nagyobb a titkolózás, mint a látható építkezés

2022. szeptember 9. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány korábbi ígéretei szerint december végére már kikerülnének az első hazai vakcinák a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyárból. Az alapkövet egy éve letetették, de az építkezés azóta se haladt sokat előre, a kormány pedig egyelőre azt se hajlandó elárulni, milyen vakcinákat fognak gyártani, ha végre elkészül a gyár.

A Hvg.hu cikke szerint három markológépen, a hatalmas homokhegyeken és néhány gödrön kívül egyelőre semmi nem jelzi, hogy Debrecen határában oltóanyaggyár épülne.

Az alapkövet éppen egy éve, 2021. szeptember 5-én tette le Palkovics László innovációs miniszter. Akkor még azt ígérték, „jövő év végén megkezdődik a hazai koronavírus elleni vakcina gyártása Debrecenben”.

A kormány a gyorsabb építkezés és a gyártás mielőbbi megkezdése érdekében azonnal nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket.

Ez azt jelenti, hogy azt sem lehet tudni, pontosan mennyibe kerül majd. „Az idei költségvetésben 40 milliárdot irányoztak elő számára, a jövő éviben is csaknem ugyanennyit.”

A téma előkerült Palkovics László májusi meghallgatásán is az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a miniszter azt ígérte, „az idei év végén már vakcinát tudunk kiszerelni, és jövő év második felében már akár gyártani is képesek leszünk ebben a gyárban”.

A tervek szerint a gyárban licenc alapján gyártanának vakcinákat, ezzel párhuzamosan pedig a Debreceni Egyetemen dolgoznak magyar fejlesztésű oltóanyagon is, amit a tervek szerint szintén a debreceni üzemben gyártanának le, ha elkészül.

Azt viszont három hónappal a tervezett indulás előtt sem lehet tudni, hogy amíg nincs magyar vakcina, milyen oltóanyagokat fognak gyártani Debrecenben.

Orbán Viktor korábban arról beszélt, a Szputnyik és a Szputnyik Light vakcinákra nagyon nagy igény lesz. Ez egy évvel ezelőtt helyes megfigyelés volt, a Szputynik ugyanis a klinikai teszteléseken is kifejezetten jól szerepelt, az orosz–ukrán háború árnyékában viszont nehéz lenne olyan országot találni, ami orosz vakcinát vásárolna a közeljövőben.

Szijjártó Péter tavalyi moszkvai látogatásán már meg is kötötte a „politikai megállapodást” a Szputnyik gyártásához szükséges technológiatranszfer lebonyolításáról, de azóta teljes a csend az oltóanyag körül.

A másik opció a Sinopharm, amiről azóta a kormány saját kutatása is kimondta, hogy a hatékonysága – főleg az idősek körében – nagyon alacsony, mindössze 59 százalék volt, ami a leggyengébb eredménynek számít a Magyarországon elérhető vakcinák körében.

A Hvg.hu hiába kérdezett rá a vakcinagyár sorsára a Technológiai és Ipari Minisztériumnál, a Debreceni Egyetemnél, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál és a Koronavírus Sajtóközpontnál, választ egyelőre egyik helyről sem kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!