Létrejön a védelmi és biztonsági igazgatás csúcsszerve, Rogán Antal minisztériumához tartozik majd

2022. szeptember 7. – 22:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új hivatalt hoz létre a kormány, az úgynevezett Védelmi Igazgatási Hivatal a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik majd, vagyis Rogán Antal lesz a felelőse miniszterként – derült ki a szerda esti Magyar Közlönyből.

A rendelet szerint az új kormányszerv „a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve” lesz, melynek feladata a védelmi és biztonsági igazgatási szabályozási reform szakmai folyamatainak koordinációja. Ennek keretében

  • előkészíti a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve működését közvetlenül megalapozó szabályozókat,
  • összehangolja a védelmi és biztonsági igazgatási szabályozási reform keretében előterjesztett ágazati javaslatok szakmai tartalmát,
  • végzi a védelmi és biztonsági igazgatás központi szerve működéséhez szükséges felkészítési tevékenységet,
  • összehangolja a központi és területi közigazgatási szervek állományában a védelmi és biztonsági igazgatási feladatokat ellátó személyek védelmi és biztonsági igazgatási szabályozási reformmal összefüggő igazgatási felkészítését.

Egyelőre nem tudjuk, mennyiből gazdálkodik majd az új hivatal, a határozatok között viszont a miniszterelnök megbízta Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a költségvetésen belül különítse el az ehhez szükséges forrásokat. Nem ez az első fejlemény, amely a Kabinetiroda portfólióját ebbe az irányba bővíti: Rogán Antal alá az új kormányzati struktúrában már bekerültek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, Nemzeti Információs Központ néven üzemelő „szuper-titkosszolgálatot” Kovács Zoltán András dandártábornok vezeti. A Védelmi Igazgatási Hivatalt a friss rendelet szerint egy főigazgató irányítja majd közvetlenül, személyét még nem jelölték ki.

A friss Közlönyben más fontos kormányrendeletek is megjelentek, így például tartalmazza a felsőoktatási felvételi átalakítását célzó módosítást, amelyről itt írtunk bővebben. Benne vannak az országos autópálya-koncesszió kiosztott működtetési jogára vonatkozó részletes szabályok is, illetve kiderül belőle, hogy az állam engedélyezte a MÁV-nak, hogy 70 milliárd forintnak megfelelő összegű hitelt vegyen fel annak érdekében, hogy 50 darab két áramrendszerű, 230 km/óra maximális sebességre képes villamos mozdonyt vásárolhasson. A hitelre a kormány kezességet vállal. Egy rendelet szerint pedig elbontják a Környe–Pápa vasútvonal egy szakaszát annak érdekében, hogy a NATO-vállalásokkal összhangban fejleszthessék pápai repülőteret, a munkálathoz 362,8 millió forintot csoportosítanak át a költségvetésben. A felszámolás után a 13-as Környe-Pápa vonal csak Környe-Ugod lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!