Elmaradhat a Semmelweis Egyetemen a tavaszi szünet a rezsiárak emelkedése miatt

2022. szeptember 07. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Semmelweis Egyetemen elmaradhat a tavaszi szünet a rezsiárak emelkedése miatt, ha ez megtörténik, akkor decemberben a két ünnep között oktatási szünet lesz az intézményben. Az őszi szorgalmi időszak változatlanul zajlik majd – írja az egyetem válaszul a Telex kérdésére.

Kedden derült ki, hogy elmarad az őszi szünet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a rezsiárak emelkedése miatt, a Bölcsészettudományi Karon a vizsgaidőszak is online lesz. Ekkor kerestük meg a legnagyobb hazai egyetemeket, hogy megtudjuk terveznek-e hasonló változást a tanév rendjében. Eddig annyit lehet tudni, hogy a Corvinus Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen a megszokott módon zajlik majd az oktatás.

Frissítés 13:30: A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem is válaszolt a megkeresésünkre, egyik intézményben sem tervezik a tanév rendjét módosítani.

A Semmelweis Egyetem válaszában azt írta:

„A Semmelweis Egyetemen az őszi szorgalmi időszak a tanév rendjében meghirdetett módon zajlik, és az egyetem jelenleg nem készül átállni az online oktatásra sem. Azonban tárgyalások folynak arról, hogy az energiavészhelyzetre tekintettel a 2023.04.03. és 2023. 04.10. közötti időszakra tervezett tavaszi szünet elmaradjon, de ebben az esetben – a szokásoktól eltérő módon -, 2022 decemberében, a két ünnep között, oktatási szünetet rendelnek el az intézményben. A fenntartási költségek változása nem befolyásolja az egyetemhez kötött egészségügyi közellátást, diagnosztikus és gyógyító tevékenységet”.

Augusztus közepén már felmerült, hogy több iskola is digitális oktatásra állhat át, ezzel mérsékelve az intézmények rezsiköltségeit. Ekkor már szóba került, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) novembertől márciusig digitális oktatást tervez bevezetni. Egy egyházi iskolában az igazgató már felméri szülőknél, hogy adnának-e családonként százezer forintot a fűtési szezonban megnövekedett rezsiköltségekre.

A kormány július közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, augusztustól a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztókra nem vonatkozik már. Mivel az átlagfogyasztás felett a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni, így nem mindegy, hogy kit terhel a többletköltség, és az sem, mennyi pluszpénzt kell majd fizetni. Mivel az iskolák jellemzően nagy méretű közintézmények, ahol a jövőbeli fűtésszámla, áramfogyasztás nyilvánvalóan az átlagfogyasztás felett lesz, így értelemszerű a félelem.

A Belügyminisztérium július végén levelet küldött a tankerületeknek, amiben azt írták: mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Ennek része, hogy megnézzék, van-e alkalmas helyiség a fatüzelésű kazán beszerelésére, és van-e egyáltalán alkalmas kémény, ha pedig nincs, hogyan kell kiépíteni azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől