Elmarad az őszi szünet az egész ELTE-n a rezsiárak emelkedése miatt

2022. szeptember 6. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosan érinti a rezsiárak emelkedése az ELTE Bölcsészettudományi Karát is, ezért a kar vezetése úgy döntött, hogy

  • elmarad az őszi szünet, egy héttel rövidebb lesz decemberben a szorgalmi időszak, és
  • a vizsgaidőszak online lesz

– derült ki a Telex birtokába került, a kar oktatóinak küldött levélből.

Frissítés 14:35: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem honlapjáról kiderül, hogy az egész egyetemet érinti a tanév rendjének változása. Ezek szerint:

  • az UNSECO Egyetemi Sport Nemzetközi Napján (2022. szeptember 20-án) nem lesz tanítási szünet;
  • az őszi szünet 2022. december 12–17. (hétfő–szombat) között lesz, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége 2022. december 9-én (levelező munkarendben 10-én) lesz.

Ahogy korábban írtuk, a BTK oktatóinak küldött levélben az szerepelt, hogy a karon a szorgalmi időszak szeptembertől 12-től december 9-ig tart, de december 5-től már nem lesz jelenléti oktatás. A vizsgaidőszak december 19-től február 4-ig tart, de a december 12–18-i héten se óra, se vizsga nem lesz.

Az ELTE Média a Facebookon is kiposztolta a félévre vonatkozó változást:

Kerestük az egyetem dékánját, hogy megtudjuk, valóban a fentiek szerint változik-e a tanév rendje, illetve azt is kérdeztük, hogy vannak-e más intézkedések tervben. Amint választ kapunk a kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

A Corvinus és a Pécsi Tudományegyetem nem változtat a tanév rendjén

Kerestük a Corvinus Egyetemet is, hogy megtudjuk, terveznek-e hasonló változtatást a tanév rendjében, de azt a választ kaptuk, hogy nem készülnek erre és az őszi szünetet is megtartják.

„Az egyetem közbeszerzési eljárások során szerződött szolgáltatókkal kötött hosszú távú szerződésekkel rendelkezik, az energiaárakat továbbra is ez alapján fizeti” – válaszolta a Corvinus Egyetem a Telex kérdéseire.

A Pécsi Tudományegyetem válaszában azt írta:

„sem az oktatásban, sem pedig a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása. Az egyetem egyelőre nem készül online oktatásra a rezsiárakkal összefüggésben”.

Több nagy fővárosi és vidéki egyetemet is megkerestünk az ügyben, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Augusztus közepén már felmerült, hogy több iskola is digitális oktatásra állhat át, ezzel mérsékelve az intézmények rezsiköltségeit. Ekkor már szóba került, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) novembertől márciusig digitális oktatást tervez bevezetni. Egy egyházi iskolában az igazgató már felméri szülőknél, hogy adnának-e családonként százezer forintot, hogy ki tudják fizetni a rezsit a fűtési szezonban.

A kormány július közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, augusztustól a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztókra nem vonatkozik már. Mivel az átlagfogyasztás felett a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni, így nem mindegy, hogy kit terhel a többletköltség, és az sem, mennyi pluszpénzt kell majd fizetni. Mivel az iskolák jellemzően nagy méretű közintézmények, ahol a jövőbeli fűtésszámla, áramfogyasztás nyilvánvalóan az átlagfogyasztás felett lesz, így értelemszerű a félelem.

A Belügyminisztérium július végén levelet küldött a tankerületeknek, amiben azt írták: mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Ennek része, hogy megnézzék, van-e alkalmas helyiség a fatüzelésű kazán beszerelésére, és van-e egyáltalán alkalmas kémény, ha pedig nincs, hogyan kell kiépíteni azt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!