A klímakutató Ürge-Vorsatz Diána Palkoviccsal egyeztetett az új OMSZ irányvonalairól

2022. szeptember 5. – 13:09

frissítve

A klímakutató Ürge-Vorsatz Diána Palkoviccsal egyeztetett az új OMSZ irányvonalairól
Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, egyetemi tanár, a Közép-európai Egyetem Éghajlati és Fenntartható Energiapolitikai Kutatóközpontjának vezetője, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen Budapesten 2021. szeptember 23-ánFotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

2027-ig kétmilliárd forintot fordít a kormány arra, hogy átalakítsa az OMSZ-t Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá – ezt néhány nappal azután jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter, hogy a kormány kirúgta az OMSZ vezetését az augusztus 20-i tűzijáték elhalasztását követően. Arra, hogy miért menesztette őket, Palkovics azt mondta: „Nem velük kívántam együttműködni.”

Az OMSZ-vezetők kirúgása a közvélemény jelentős része szerint amiatt történt, hogy augusztus 20-án az OMSZ 75-80 százalékos valószínűséggel esőt, vihart jelzett előre estére, ezért elmaradt a tűzijáték. Augusztus 23-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: ez csak az utolsó csepp volt a pohárban.

Az MTI tájékoztatása szerint Palkovics már el is kezdte az egyeztetést az OMSZ átalakításáról: a hétfői közlemény szerint a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (Hungarian Scientific Panel on Climate Change, HuPCC) alelnökével, a klímakutató Ürge-Vorsatz Diánával tartott megbeszélést.

Palkovics áttekintette a folyamatban lévő energetikai és klímapolitikai projekteket Ürge-Vorsatz Diánával, és megállapodtak abban, hogy a HuPCC a minisztériummal együttműködve segíti kialakítani a leendő Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálat szakmai irányvonalait.

A HuPCC az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) nemzeti szintre honosított tudományos tanácsadó fóruma. A szervezet az éghajlatváltozással kapcsolatos tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásainak összegzésére jött létre 2021-ben, írják.

A klímakutatás is feladat lesz, 2027-ig 2 milliárd forintból zajlik az átmenet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!