Ürge-Vorsatz Diána: A klímaharcot nem szabad úgy elszúrnunk, mint a járványkezelést

2021. június 28. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Válasz Online közölt hétfőn interjút Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, aki szerint nagyon elszúrtuk a járványkezelést, emberéleteket áldoztunk fel a gazdaság miatt, ebben pedig a döntéshozók mellett a tudósok felelősségét is látja.

A CEU professzora saját elmondása szerint nemcsak tragédiaként, hanem személyes kudarcként élte meg, hogy ennyire elszúrtuk a járványkezelést, Magyarországon ugyanúgy, ahogy szinte az egész nyugati világban. „Mert a tudomány nem volt képes keresztülvinni az üzeneteit a döntéshozóknak, például azt a nagyon egyszerű figyelmeztetést, hogy ha nem lépnek elég gyorsan és hatékonyan, akkor iszonyú sokan fognak meghalni.”

Ürge-Vorsatz szerint az volt a probléma, hogy „az egész járványkezelés belekerült egy rossz dilemmába: hogy a gazdaságot mentsük-e, vagy az emberéleteket”. A kutató úgy véli, hogy ennek nem is kellene kérdésnek lennie, ugyanis „egy igazi társadalom, egy igazi közösség mindenek felett kezeli az emberéletet. Akkor is, ha a bezártság miatt valakinek tönkremegy az üzlete. Miért? Mert a tönkrement üzletet újra lehet nyitni, a károsult vállalkozót lehet kompenzálni, de az elvesztett emberéletet nem lehet visszaadni.”

Az újságíró azon kérdésére, hogy a gazdaság megmentése nem jár-e emberéletek megmentésével is, úgy válaszolt, hogy nem kell radikális gazdaságellenességre gondolni, „legfeljebb két-három héttel korábban bejelentett vagy hosszabb ideig fenntartott zárásra, szigorúbb kontaktkutatásra és karanténolásra lett volna mindössze szükség”. Amire jó pár sikeres ázsiai példát találhatunk.

Ürge-Vorsatz szerint az emberek azért nem hallgattak eléggé a tudományra, mert az nem tud rendesen kommunikálni. „A tudós elmodellezget, belesüpped a maga kis világába, szaknyelven közölt publikációiba. Az éghajlatváltozásnál is ez a probléma: az ENSZ éghajlati jelentései még mindig érthetetlenek, túl bonyolultak, tele vannak bizonytalanságot sugárzó mondatokkal, »minden mindennel összefügg«- és »egyrészt-másrészt«-típusú érveléssel, nem is csoda, hogy a döntéshozó nem tud velük mit kezdeni”.

A klímakutató ezenkívül elszalasztott lehetőségnek is tartja a koronavírus-járványt. Ugyanis a pandémia rengeteg lehetőséget teremtett, amelyek felgyorsíthatták volna az éghajlatváltozás elleni harcot, azonban hagytuk elúszni szinte mindet. Például Ürge-Vorsatz szerint a koronaválság mélypontja tökéletes alkalom lett volna arra, hogy „legalább néhány olaj-, légi- vagy óceánjáró-társaságot állami kézbe vegyenek, és így könnyebb lett volna végrehajtani rajtuk fájdalmas, de elkerülhetetlen átalakításokat”, hogy kevésbé szennyezzék a környezetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!