Lehetett volna világűrpolitikai tanácsadó Szentendrén, de nem lesz

2022. szeptember 2. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szentendrei önkormányzat úgy döntött, nem kér a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által felajánlott világűrpolitikai továbbképzésből, írja az önkormányzat honlapján megjelent hír alapján a HVG.

„A szentendrei önkormányzat senkit nem iskoláz be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) által ajánlott világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzésre, mert

a városvezetés úgy gondolja, nem életszerű, hogy a szentendreiek ilyen jellegű problémákkal forduljanak a hivatalhoz, az embereknek ugyanis jóval földhözragadtabb gondokat kell ma megoldaniuk” – írják a honlapon.

A NKE világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzésének célja, hogy „a hallgatók megismerkedjenek a világűr emberi felhasználásának jogi, politikai és gazdasági aspektusaival. A közös modulra épülő két félév során levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrjogot, űrgazdaságtant, releváns biztonság- és védelempolitikai ismereteket, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek.”

Az önkormányzat szerint az NKE azért ajánlhatta fel nekik a képzést, mert az önkormányzati törvény értelmében minden önkormányzat köteles munkatársait az NKE valamelyik képzésére beiskolázni.

„Hogy mekkora összeget kell erre a célra költeni az önkormányzatnak, azt az alkalmazottai számára kifizetett bér összege határozza meg: Szentendre esetében ez az összeg kétmillió forint” – írják.

A városvezetés ezért úgy döntött, egyetlen önkormányzati dolgozójuk sem fog részt venni a képzésen.

„Így azok a szentendreiek, akiket a világűrrel kapcsolatos problémák foglalkoztatnak, az önkormányzatnál sajnos nem tudnak segítséget kapni”, bár az önkormányzat szerint jelenleg, a megnövekedett rezsiterhek és az általános árnövekedés mellett ennél úgyis húsbavágóbb gondok foglalkoztatják most a szentendrei polgárokat.

Korábban írtunk arról, hogy tizenhat egyetem vállalta, hogy az űrszektorhoz, az űrkutatáshoz köthető szakirányú továbbképzést indít ősszel. A Budapesti Műszaki Egyetemen például a négy féléves űrmérnök képzésen felül űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzés is indul szeptemberben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!