Már űrtechnológiai szakembernek is tanulhatnak ősztől a BME-n

2022. augusztus 25. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Űrtechnológiai szakember szakirányú továbbképzést indít ősszel a Budapesti Műszaki Egyetem, ahol a leírás szerint űrtudományról, űrtechnológia alapismeretekről, űrélettanról és táplálkozásról, valamint a nemzetközi jog és az űrgazdaság alapjairól fognak majd tanulni, írja közleményében a BME.

Az egyetem már eleve elindítja ősztől a négy féléves űrmérnök képzést huszonkilenc hallgatóval, az űrszektorhoz köthető továbbképzés ezen felül lesz. Tizenhét egyetem vállalta Magyarországon, hogy négy önálló, azonban összehangolt és koordinált űrtudományi szakirányú továbbképzést indít. Ezek a következők:

  • űrtechnológiai szakember,
  • innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakember,
  • űrtudományi szakember,
  • világűrpolitikai tanácsadó.

Ezek a továbbképzések három félévesek, az első szemeszter közös, azaz ugyanazokat az alapokat tanulják majd meg (űrtudomány és -technológia alapjai, űrélettan
és táplálkozás, nemzetközi jog és űrgazdasági alapok). A képzés végén oklevelet szereznek, a BME közleménye szerint a diákok a képzéssel „hazai és a nemzetközi térben is unikális, versenyképes tudásra tesznek szert, amely a munkaerőpiacon egyedülálló elhelyezkedési lehetőséget biztosít számukra – legyen szó a köz- vagy a magánszféráról”. Az első szemeszter távoktatású lesz, a maradék levelezőn zajlik.

A BME képzésére alap- és mesterszakos diplomával is lehet jelentkezni, szeptember 2-ig. Mindez a UniSpace programban zajlik, ami a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozik. A magyar kormány az utóbbi időben ráállt az űrkutatás témájára, milliárdokat költenek rá, űrkutatásért felelős minisztert is kineveztek 2018-ban, Szijjártó Péter pedig tavaly nyáron azt mondta, 2024/25-ben magyar űrhajóst küldenek az űrbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!