Hiába a reklámkampány, mindössze harminckilencen jelentkeztek az új tanárszakra

2022. augusztus 31. – 12:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén ősszel indul először, és rögtön hét egyetem is meghirdette a Z szakként emlegetett természettudomány-környezettan tanári képzést, amire a komoly reklámkampány ellenére összesen harminckilenc fiatal jelentkezett – írja az Eduline.

Közülük is csak tizenhárman vannak azok, akik a tíz féléves osztatlan tanárképzést kezdik el, huszonhatan a rövidebb mesterképzésre nyertek felvételt.

A természettudomány-környezettan tanári szakot meghirdető egyetemek azzal hirdették a képzést, hogy a Z generációra szabott módszerekkel, gyakorlatorientáltan oktatnak majd, a hallgatók pedig sokat tanulhatnak olyan fontos témákról is, mint például az ökológiai fenntarthatóság.

Az ötéves tanárképzést elvégzők a felső tagozatosoknak biológiát, fizikát, kémiát és természettudományt taníthatnak, a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamán pedig természettudományt.

A szak a felvételi időszak előtt komoly reklámot kapott, és külön Instagram-fiókja és Facebook-profilja is lett. A közösségi médiában zee-szak néven futó egyetemi képzésnek lett két kabalafigurája is, akiknek a nevét Insta-sztoriban szavazhatták meg az emberek: végül Zoé és Zénó lettek a befutó nevek.

A Z szakot több budapesti és vidéki egyetem is meghirdette. Végül az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Nyíregyházi Egyetem indulhat el a képzés.

A Pannon Egyetemen, a Debreceni Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen végül el sem indul a szak.

A szakot mesterképzésként is meghirdették az egyetemek két vagy négy féléves formában (ezekre azok jelentkezhettek, akiknek már van egy tanári végzettségük), ezt az országban összesen – általános és pótfelvételivel együtt – huszonhatan kezdik majd el.

Pont természettudományos tárgyakat oktató tanárokra egyébként égető szükség lenne a közoktatásban. Kedden a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta, 4800 pedagógus hiányzik jelenleg az iskolákból. Szabó példaként azt hozta fel, olyan iskoláról is tud, ahol egy évig a történelemtanárnak kellett tartani a fizikaórákat.

A pedagógus szakszervezetek a tanévkezdésig nem tudtak megegyezni a minisztériummal, ezért szeptembertől újabb polgári engedetlenségi akciókra lehet számítani.

Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár kedden levélben kérte a pedagógus-szakszervezetektől, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenségét, mert az erkölcsileg aggályos, és rossz példát mutat a diákoknak.

Az Európai Bizottság májusi jelentéséből is kiderült: lesújtóan alacsony bérért dolgoznak példátlanul sokat a magyar tanárok.

A jelentés szerint nincs még egy olyan ország az Európai Unióban, ahol annyira magas lenne a tanárok kötelező óraszáma, mint Magyarországon. Ezzel párhuzamosan lesújtóan alacsony az általános iskolai tanárok fizetése a másik három visegrádi országgal összehasonlítva: míg Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban a felsőfokú végzettségűek átlagfizetésének közel 75 százalékát megkereshetik a tanárok, addig Magyarországon ez a szám néhol a 60 százalékot sem éri el – 58 és 66 százalék között mozog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!