Túl magasak az energiaárak, nem indul el az oktatás a hajdúvidi általános iskolában

2022. augusztus 31. – 20:09

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön elkezdődik az idei tanév, a hajdúvidi általános iskolában azonban egyelőre nem lesz tanítás, az ide járó tizenkilenc gyereknek Hajdúböszörménybe kell majd átjárnia tanulni. Erről pár nappal ezelőtt értesítették a szülőket, a tankerület a növekvő energiaárakkal indokolta a döntést – derült ki az RTL Híradójából.

Az, hogy az energiaárak, így a rezsiköltségek meredek emelkedése miatt szorult helyzetben lehetnek a közintézmények, nem újdonság. Ahogy arról kedden írtunk, a fürdők fele, harmada bezárhat emiatt, de például a Pécsi Tudományegyetemen is felmerült már ötletként bizonyos épületek bezárása, ami nem is meglepő, hiszen akár 3 milliárddal is nőhet az egyetem villanyszámlája. A kormány azt is közölte már, hogy elég lesz 20 fokig fűteni a termeket az iskolákban télen, ami egyébként megfelelő öltözet mellett valóban elég is lehet.

A hajdúvidi gyerekek szülei szerint viszont ez a döntés abszurd: az iskola nem gázzal, hanem vegyes tüzelésű kazánnal fűt, amihez rendelkezésre is áll a szén, miután tavaly véletlenül kétszer annyi érkezett belőle, és a villanyenergia-fogyasztás is korszerűsítve van az épületben. Elmondásuk szerint két éve ígéretet kaptak arra, hogy az iskola működhet majd, és azt is kifogásolták, hogy túl későn kapták meg most az értesítést, hogy ez mégsem így lesz. Azt is aggályosnak tartják, hogy a Hajdóböszörménybe busszal utazó gyerekeket egy felnőtt fogja felügyelni, ami nem elég biztonságos. A tankerület az RTL kérdésére azt írta, a tanítás idén szünetel majd, mert a nagy alapterületű épületbe csak ez a tizenkilenc gyerek jár, összevont osztályba.

Az anyagból az is kiderült, hogy szintén spórolásból bezárnak egy kollégiumot szeptember 1-jétől Somogy megyében. Az itt lakó közel 30 diákot Barcs belvárosába költöztetik majd át egy másik épületbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!