Ha a gyerekek megfelelően öltöznek, a 20 fokos tanterem még egészségesebb is lehet

2022. augusztus 16. – 15:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közelgő energiaválságra készülve az európai országok kormányai sorra hozzák a rendeleteket a kötelező energiatakarékosságról. A napokban a spanyol és a német kormány is 19 fokban határozta meg a középületek téli hőmérsékleti maximumát, ma pedig mi is írtunk arról, hogy egy közérdekű bejelentésre válaszolva Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár azt írta: a tantermekben és csoportszobákban a 20 Celsius-fokos hőmérséklet „kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”. Ez a 20 fok a nevelési-oktatási intézményekre vonatkozó jogszabályban előírt hőmérsékleti minimum, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint pedig meglehetősen cinikus, hogy a kormány „a minimumot képzeli el optimálisként”.

Az ideális tantermi klímára vonatkozó nemzetközi ajánlások általában a 22 fokot nevezik meg legoptimálisabb hőmérsékletként, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal pedig 20 és 24 fok közötti tartományban határozta meg azt a téli hónapokra. Kérdés tehát, hogy a 20 fok mint legalsó érték milyen hatással lesz a gyerekek szervezetére?

A budapesti Palánta Gyermekorvosi Rendelő gyermekorvosa, dr. Andrási Katalin kérdésünkre azt mondta, nem meghatározható pontosan, milyen tantermi hőmérsékletet nevezhetünk a gyerekek egészségére veszélyesnek. „Az immunrendszer működése genetikailag erősen meghatározott, amit az egyik gyerek szervezete még jól visel, az egy másikét már legyengíti. 20 fokban mindenesetre az emberi szervezet még teljesen jól elvan, a lényeg inkább abban lenne, hogy a gyerekeket fokozatosan szoktassuk hozzá az alacsonyabb hőmérséklethez. Vagyis akár már ősztől érdemes lejjebb tekerni a fűtést az ekkor szokásosnál, és nem azonnal a 23-24 fokról letekerni azt. Ha pedig a gyerekek a szünetben mozognak eleget, a tanteremben pedig hosszú ujjú felsőben vagy pulóverben ülnek, ez a 20 fok hosszú távon akár még egészségesebb is lehet:

hűvösebb környezetben ugyanis bizonyítottan kevésbé terjednek a vírusok”

– mondta el a gyermekorvos.

Ellenben ha a hűvösebb teremben nem védjük megfelelően a gyerekek testét, azaz nem lesz rajtuk elég ruha, akkor valóban könnyeben megbetegedhetnek. „A melegebb ruházkodásra tehát mindenképpen fel kellene hívni a szülők figyelmét, de hogy akár a kisebbek, akár a kamaszok valóban magukon tartják-e a majd a pulóvert, az már szerintem kétséges. Az egyébként is leterhelt pedagógusoknak pedig nem valószínű, hogy marad figyelmük erre” – hangsúlyozta dr. Andrási Katalin. A háziorvos emellett azt is hozzátette, hogy az óvodákat jellemzően egyébként is „egészségtelenül” túlfűtötték eddig, a gyerekeket emiatt leginkább könnyű nyári ruhákba öltöztették a szülők, ami tehát mostantól szinte biztosan változni fog.

A hőmérséklet és a teljesítmény összefüggéseit is számos tanulmány vizsgálta, az eredmények pedig egyértelműen azt mutatják, hogy bár az optimálisnál hűvösebb teremben is csökken valamelyest az emberi koncentráció, melegebb közegben viszont ez a csökkenés még erőteljesebb.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!