Nyáron minimum 27, télen maximum 19 fokra lehet állítani a légkondit a spanyol középületekben

2022. május 26. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban korlátozni fogják a középületek légkondicionálását, és távmunkára ösztönzik a köztisztviselőket – írja az MTI és a Reuters. Mindezt azért teszik, hogy csökkentsék az energiafogyasztást, és így támogassák az EU erőfeszítéseit, hogy a tagállamok leszokjanak az orosz gázról.

A hivatalos közlönyben közzétett energiahatékonysági terv szerint a légkondicionáló termosztátokat nem szabad 27 Celsius-fok alá állítani, hogy kevesebb energiát használjanak az irodák hűtésére. Spanyolországban nyáron gyakran emelkedik 40 fok fölé a hőmérséklet. Télen a fűtési hőmérsékleti szabályzót nem szabad 19 fok fölé állítani. Ezeket az intézkedéseket mindig alkalmazzák, amikor csak műszakilag lehetséges.

A terv, amelynek meghirdetett célja Spanyolország energiaszámlájának csökkentése, olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek arra ösztönzik a köztisztviselőket, hogy tömegközlekedéssel járjanak munkába, valamint növeljék a távmunkát a közigazgatásban.

„Az állami köztisztviselők három nap távmunkát végezhetnek minden két nap személyes munkavégzés után”

– mondta María Jesús Montero Cuadrado pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a terv keretében elfogadott intézkedéseket azonnal be is vezetik.

Május közepén az Európai Bizottság az orosz invázióra válaszul 210 milliárd eurós tervet terjesztett elő a megújuló energiák fellendítésére és jelentős energia-megtakarításokra, hogy a lehető leggyorsabban függetlenítse a tagországokat az orosz gázimporttól.

Ezen erőfeszítések részeként több tagállam már bejelentette a középületeket érintő intézkedéseket, így például Olaszország, amely az iskolákban és a közigazgatásban a fűtés csökkentését és a légkondicionálás mérséklését is tervezi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől