Nyáron minimum 27, télen maximum 19 fokra lehet állítani a légkondit a spanyol középületekben

2022. május 26. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

Spanyolországban korlátozni fogják a középületek légkondicionálását, és távmunkára ösztönzik a köztisztviselőket – írja az MTI és a Reuters. Mindezt azért teszik, hogy csökkentsék az energiafogyasztást, és így támogassák az EU erőfeszítéseit, hogy a tagállamok leszokjanak az orosz gázról.

A hivatalos közlönyben közzétett energiahatékonysági terv szerint a légkondicionáló termosztátokat nem szabad 27 Celsius-fok alá állítani, hogy kevesebb energiát használjanak az irodák hűtésére. Spanyolországban nyáron gyakran emelkedik 40 fok fölé a hőmérséklet. Télen a fűtési hőmérsékleti szabályzót nem szabad 19 fok fölé állítani. Ezeket az intézkedéseket mindig alkalmazzák, amikor csak műszakilag lehetséges.

A terv, amelynek meghirdetett célja Spanyolország energiaszámlájának csökkentése, olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek arra ösztönzik a köztisztviselőket, hogy tömegközlekedéssel járjanak munkába, valamint növeljék a távmunkát a közigazgatásban.

„Az állami köztisztviselők három nap távmunkát végezhetnek minden két nap személyes munkavégzés után”

– mondta María Jesús Montero Cuadrado pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a terv keretében elfogadott intézkedéseket azonnal be is vezetik.

Május közepén az Európai Bizottság az orosz invázióra válaszul 210 milliárd eurós tervet terjesztett elő a megújuló energiák fellendítésére és jelentős energia-megtakarításokra, hogy a lehető leggyorsabban függetlenítse a tagországokat az orosz gázimporttól.

Ezen erőfeszítések részeként több tagállam már bejelentette a középületeket érintő intézkedéseket, így például Olaszország, amely az iskolákban és a közigazgatásban a fűtés csökkentését és a légkondicionálás mérséklését is tervezi.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom