Greenpeace: A magyarok kétharmada nem akarja fakivágással kezelni az energia-veszélyhelyzetet

2022. augusztus 30. – 09:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar lakosság túlnyomó többsége nem akarja, hogy tűzifává apríthassák értékes erdeinket. Határozottan elutasítják, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet – írja a Greenpeace Magyarország egy friss, reprezentatív közvélemény-kutatás alapján.

A Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által 2022. augusztus 12–13-án, telefonos megkérdezéssel készített 500 fős (életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint az ország felnőtt népességét reprezentáló) közvélemény-kutatásban a válaszadók közel kétharmada (63%) mondta azt, hogy nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva. Minden ötödik ember (22%) ugyanakkor úgy vélte, hogy ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák. A megkérdezettek 15%-a nem tudott vagy nem akart véleményt nyilvánítani az intézkedéssel kapcsolatban.

„Az emberek most már a saját szemükkel látják a természetpusztítás és a klímaválság következményeit. Nem szeretnének egy elsivatagosodott, tönkretett országban élni. Azt akarják, hogy a döntéshozók szigorúan óvják erdeinket, az energiaválságot pedig ne tűzifával, hanem XXI. századi módszerekkel, nap-, szél- és geotermikus energiával, valamint az energiahatékonyság növelésével kezeljék”

– így kommentálta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse a közvélemény-kutatás eredményét. A zöld szervezet azt is felidézi, hogy egy korábbi, tavaly ősszel készült felmérés szerint a magyar lakosság 87 százaléka azt szeretné, hogy a magyar kormány nagymértékben, pénzügyileg is ösztönözze a lakóingatlanok energetikai felújítását, hogy a lakások energiafelhasználása számottevően csökkenjen.

Az agrárminiszter augusztus közepén több ponton is finomította azt a „fakivágás megkönnyítéséről szóló” korábbi rendeletet, amely ellen számos szakember, környezetvédő szervezet és sok civil tiltakozott korábban. Ennek ellenére a Greenpeace szerint „a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van”, korábban a WWF is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új erdőszabállyal sem szűnt meg teljesen a veszély.

Ebben az interjúnkban egy szakember arról beszél, hogy nagyon rossz állapotban vannak a hazai erdők, amiknek nagyon nem jönne jól, ha a természetvédelmi területeken, vegetációs időszakban is lehetne fát kitermelni, ahogy azt korábban a kormányrendelet megengedte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!