Szijjártó: Gazdasági válságkezelésben világbajnokok vagyunk

2022. augusztus 27. – 12:34

frissítve

Szijjártó: Gazdasági válságkezelésben világbajnokok vagyunk
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„A világban tehát, kedves barátaim, hatalmas bajok vannak” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott szombat délelőtti előadásában, aminek címe ez volt: Új világ születik – Magyar érdekek a formálódó új világrendben. Ez lényegében össze is foglalta Szijjártó beszédét, amiben a politikus kb. egy órán át ecsetelte, hogy Észak-Amerikában és az EU-ban nagyon rosszul mennek a dolgok, a globális problémákra nem megfelelő válaszok születnek, ezzel szemben Magyarország jó helyzetben van, egyre többen értenek egyet a magyar kormánnyal.

Előadása elején a külügyminiszter a háborúról beszélt, és arról, hogy senki nem várta az orosz-ukrán konfliktus ilyen eszkalálódását, ráadásul a ‘70-es és ’80-as években született generáció már csak híradókból, távoli vidékek híreiből ismerhette a háborút, nem úgy, mint ami akár a szomszédos országokban is kitörhet. Azt sajnos nem tudhatta meg a hallgatóság, mit csinált Szijjártó a délszláv háború idején, ami éppenséggel pont szomszédos országokban zajlott, ugyanis a külügyminiszter nem vitázott, hanem előadott a fesztiválon, nem fogadott kérdéseket sem a közönség soraiból.

„Sokaknak leesett a háború kitörésekor, hogy ez nem a Fortnite, nem egy videójáték, hanem egy olyan helyzet, amikor életbevágó döntéseket kell hozni” – mondta, hozzátéve, hogy nemcsak a szomszédban, hanem itt, nálunk is életbe vághatnak ezek a döntések.

Ezután szidta egy kicsit a magyar ellenzéket, arról beszélt, hogy a háború kitörése után kiderült, „totális ellentét van a bal és a jobboldal között”, „teljesen másként gondolkozunk a világról és Magyarországról”. Szijjártó szerint az európai elit és a magyar ellenzék a választások előtt arra szövetkezett, hogy „egy nagyon erős háborúellenes hangot” iktassanak ki az európai közbeszédből, ez a háborúellenes hang volt a magyar kormány. A külügyminiszter azt mondta, ennek során „külföldi beavatkozási kísérletekkel szembesültünk, […] szembesültünk a fasiszták és a kommunisták egyesülésével”, és Szijjártó szerint az európai politikai elit is szégyentelenül járt el akkor, amikor szó nélkül hagyta, hogy a magyar ellenzékben a liberálisok, a kommunisták és a fasiszták egyesítették erőiket. (Ezzel Szijjártó minden bizonnyal Márki-Zay Péter februári kijelentésére gondolt, miszerint az ellenzéki összefogás a fasisztákat is képviseli. ¯\_(ツ)_/¯)

A külügyminiszter szerint ezért is hiteltelenek azok a támadások, amiket Orbán Viktor kapott a Tusnádfürdőn elmondott fajkeveredős beszéde után.

Hol voltak ezek a hangok, amikor a liberálisok és a fasiszták szövetkeztek a választási győzelemre? – tette fel a kérdést.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

De minden hiába volt, a Fidesz ugyanis földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a választáson, rekordot rekordra halmozva, soha ennyien nem szavaztak rájuk, soha ennyi képviselőjük nem volt, pedig 2010, 2014 és 2018 után is azt hitték, „feljebb már nem nagyon van”.

Az ellenzéknek közben „az eddigiekhez hasonló sportsikereket” kívánt.

6 veszély, 4 előny

A beszéd lényegi részére térve Szijjártó azt mondta, a jövő fő kérdése az, meg tudjuk-e védeni magunkat fizikai és gazdasági értelemben, valamint az értékek terén. „A nagy tanítómesternek volt két mondata” – vezette fel a válaszát, ami az volt:

„Mi az hogy! Nagyon is!”

Eszerint tehát a külügyminiszter Gyurcsány Ferencet nevezte nagy tanítómesternek.

Szijjártó 6 nagy veszélyt sorolt fel, amik szerinte Magyarországra leselkednek, ezek az alábbiak:

  1. A fizikai biztonságunkat fenyegető veszély, a háború a szomszédban. Szerinte „bizonyos nemzetközi nyomás” is erősíti ezt a veszélyt, de ki kell tartani amellett, hogy nem szállítunk fegyvert, nem is engedünk át fegyverszállítmányt az ország területén.
  2. A gazdasági veszély, amit maga a háború, és „a nagyrészt elhibázott szankciós válaszok” okoznak. Ezek miatt „elementáris erejű infláció” indult el a világban, és ez globális recessziót okozhat.
  3. Az energiaellátást fenyegető veszély.
  4. Az „ördögi kör”, amit az Ukrajnában zajló háború beindíthat gazdasági és biztonsági kockázatok vonatkozásában. Ezzel Szijjártó a migrációra utalt, elmondta, az ukrán gabona 400-500 millió embert etet főleg olyan világrészeken, ahonnan eleve jelentős a kivándorlás. Ez már látszik is a déli határon, ahol idén már 140 ezer illegális bevándorlót kellett megállítani, és „az agressziónak új dimenziója nyílt meg”, éles fegyverrel fenyegetik azokat, akik Magyarország területét védik.
  5. Több intézkedés, amiket világszerte a háborúra válaszként vezetnek be, a háború folytatása, az eszkaláció irányába hat Szijjártó szerint, ezzel minden bizonnyal a szankciókra gondolt.
  6. Végezetül „a politikai zsarolások, amelyekkel folyamatosan szembesülünk akkor, amikor a nemzeti érdekeinket védjük”. Szijjártó szerint a veszélyek és válságok időszaka azt hozza el, hogy rengeteg kérdésben kiderül az igazság, a problémák valós fizikai jellegükben megmutatkoznak. „A mainstream” fenn akarja tartani a látszatot, hogy neki van igaza, ezért nyomás alá helyezi azokat, akik kimondják az igazságot – állította a magyar diplomácia vezetője.

„Most a világtörténelemnek egy olyan időszakát éljük, amikor ezek a kommunikációs lufik kipukkannak. […] lehull a lepel, a király meztelen, a képmutatásnak pedig vége.”

De szerencsére a miniszter szerint mi jól állunk, mert mi régóta nevén nevezzük a problémákat, régóta őszintén is tisztán beszélünk. A kormány világosan megnevezi a nemzeti érdekeket, és nem fél fellépni értük.

Szijjártónak 4 érve van arra, miért lesz sikeres Magyarország a közeljövő válságaiban is:

  1. „gazdasági válságkezelésben világbajnokok vagyunk”
  2. „van és lesz is energiánk, amelyet az ország rendes működtetéséhez fel tudunk használni”
  3. „van saját, nemzeti alapú, és nem hatalmi központokból diktált külpolitikánk”
  4. „Magyarországon van politikai stabilitás, és ebből fakadó bátorság”.

A külügyminiszter szerint azért vagyunk világbajnokok válságkezelésben, mert a háború a koronavírus okozta gazdasági válság idején, 2021-ben jött el a magyar gazdaságpolitika legsikeresebb éve a kommunizmus bukása óta. Ezt a 4 legfontosabb gazdasági mérőszám rekordjai mutatják, ami a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság, az export és a beruházások.

„Ez nem csak így ideesett”

– mondta. Szerinte ezek a magyar kormány jó döntéseinek eredményei. Ezeket a jó döntéseket védve beszélt a Magyarországra érkező keleti befektetésekről is, elmondta, 2019 óta minden évben keletről jön a legtöbb befektetés.

„A világgazdaság nagy átalakulásainak passzátszelét bizony ma már keletről fújják.”

Szijjártó szerint a kínai és a nyugati gazdaság összenövése már tény, ami ellen kommunikációs eszközökkel meg lehet ugyan próbálni harcolni, de nem érdemes, mert attól még tény marad.

A külügyminiszter azt mondta, az energiakérdés a liberális mainstream legnagyobb lelepleződése, ez az a terület, ahol a „fizikai valóság utat tör magának”. Hiszen megkérdőjelezhetetlen igazság, hogy az energiaellátáshoz energiaforrás kell és szállítási útvonal.

„Minden más mese. Mindaddig, amíg vonatban meg hátizsákban nem lehet földgázt szállítani, addig minden más mese” – mondta a miniszter, aki szerint pont emiatt fizikailag kizárt, hogy Európa egyhamar szabadulni tudjon az orosz energiafüggéstől.

„Európai ellátásbiztonság orosz energiaforrások nélkül nincsen.”

Éppen ezért Magyarország megtárgyalni sem hajlandó semmilyen szankciókat, amik a kőolaj- és a földgázellátást érintik. Az pedig, hogy mennyit segít a magyar kormány bátorsága, Szijjártó szerint abból is látszik, hogy amikor az ország csatalkozott a Török Áramlat gázvezetékre, még szankciókkal fenyegették a kormányt, most pedig onnan érkezik a gázimport nagyobb része, enélkül lehetetlen lenne a magyar gázellátás.

Beszélt a paksi létesítési engedélyről is, azt mondta az Országos Atomenergia Hivatal megállapította, hogy „minden egyes nemzetközi sztenderdnek megfelel” az atomerőmű. Az elmúlt napok hírei szerint ez nem feltétlenül igaz.

Végül azt mondta, „elemi erejű átverési kísérlet zajlik Európában”, ami azt sugallja, hogy mi, magyarok egyedül vagyunk, és egyedül mondjuk azt, amit mondjunk. De Szijjártó szerint Észak-Amerikán és Európán kívül már egyre több kormány gondolkodik a magyarhoz hasonlóan, ráadásul az Egyesült Államokban és Olaszországban is jobboldali fordulat közeleg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!