Aszódi Attila: Szükség lenne egy harmadik atomerőműre is

2022. augusztus 27. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Szükség lenne arra a magyar villamosenergia-rendszerben, hogy további nagy atomerőművi egységet beépítsünk.”

– mondta Aszódi Attila, energetikai mérnök, korábbi paksi ügyekért felelős kormánybiztos a Spirit FM műsorában, amit az atv.hu szemlézett.

Aszódi szerint azért van szükség további megbízható termelőkapacitásra, mert a villamosenergia-igény a jövőben tovább fog növekedni. A földgázbeszerzési problémák, a közlekedés elektrifikációja és az ipari folyamatok átalakulása mind ebbe az irányba mutatnak. Véleménye szerint a megnövekedett árak miatt lesz egy átmeneti keresletcsökkenés, de hosszútávon növekedni fog a villamosenergia iránti igény, ezért van szükség új, alternatív telephelyek keresésére. Hozzátette: egy újabb erőművet már nem Pakson kellene felépíteni, mert ott már nincs hely.

A korábbi kormánybiztos kiemelte: előre kell gondolkodni, mivel az ilyen beruházások sokáig tartanak, elmondása szerint egy ilyen projekt előkészítése tíz évbe is telhet. Erről Aszódi korábban már beszélt, pénteken azt mondta, hogy az új paksi blokkok leghamarabb a 2030-as évek elején fognak termelni. Szerinte Magyarországon van az atomenergiának kultúrája és van tízezer hozzáértő ember is az országban, ezt pedig ki kell használni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!