Kétezer forintos speciális retúrjeggyel utazhatnak a vidékiek az ünnepi tűzijátékra

2022. augusztus 24. – 20:17

frissítve

Kétezer forintos speciális retúrjeggyel utazhatnak a vidékiek az ünnepi tűzijátékra
Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Speciális, kétezer forintos fixáras retúrjeggyel utazhatnak a szombatra halasztott ünnepi programokra a vidékről érkezők – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szerdán az MTI-vel.

A Tűzijáték 2022 menettérti jegy legfeljebb négy embernek, személyenként 800 forintért családokra, csoportokra kibővíthető. Az odaútra és a visszaútra is érvényes a jegy.

Legalább 100 kilométer távolságról egyedül utazva is a teljes jegyár több mint felét takaríthatja meg, aki a Tűzijáték 2022-t választja. Két szülő két gyerekkel, a rendes kedvezményeikhez képest, közel hatezer forinttal olcsóbban vonatozhat, buszozhat a fővárosba és vissza

– emelte ki a TIM.

A Tűzijáték 2022 menettérti jegyet a vidékről Budapestre utazáshoz 2022. augusztus 26-án és 27-én, a hazaútra 27-én és 28-án lehet felhasználni a MÁV-Start, a GYSEV és a Volánbusz járatain. A menetjegy a vasúton a második kocsiosztályra érvényes, a felárak megfizetése vagy az autóbuszok kiegészítő jegyeinek megváltása alól viszont nem mentesít.

Nagy port kavart a tűzijáték lefújása

Az államalapítás és ezzel összefüggésben a hagyományos tűzijáték minden évben augusztus 20-án van Magyarországon. Idén azonban a kedvezőtlen meteorológiai előrejelzések miatt elhalasztották az ünnepi tűzijátékot egy héttel, így azt 27-én szombaton este 9-kor pótolják.

Az elhalasztás óta számos vita kialakult arról, hogy jó döntés volt-e a tűzijáték lefújása. Ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéseit figyelembe véve törölték a tűzijátékot, majd miután elmaradt az esti vihar, először a teljes kormánymédia támadta a meteorológiai szolgálatot, majd Palkovics László technológiai és ipari miniszter kirúgta a szervezet két vezetőjét is.

Ezután az OMSZ 16 vezetője politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakozott, az elbocsátott Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese a Telexnek azt mondta: a keddi kormányszóvivői tájékoztatóból értesült arról, hogy korábban is fennálló állítólagos „kompetenciahiányok” miatt menesztették őket.

Többek szerint az OMSZ vezetésének menesztése a szakmaiság és tudomány elleni támadás, Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azonban azt mondta: nem a tűzijáték miatt rúgták ki a szervezet vezetőit. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdán bejelentette: kivizsgálja, hogy hibázott-e az OMSZ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!