OVF: Mérsékelten javulhat az aszályhelyzet a hétvégétől

2022. augusztus 17. – 15:08

frissítve

OVF: Mérsékelten javulhat az aszályhelyzet a hétvégétől
A második világháborúban elsüllyedt hajó roncsa a Duna árterében a folyó alacsony vízállásakor Vámosszabadi határában 2022. augusztus 17-én.Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A következő néhány napban fokozottan kell figyelniük a vízügyes szakembereknek is a hőség miatt, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet, a hétvégi csapadék ugyanis „stabilizálhatja a vízrendszereket” – írták. – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán az MTI-vel.

A Duna külföldi vízgyűjtőin jellemzően 10–63 milliméter közötti eső valószínű, a csapadék zöme péntektől vasárnapig hullik majd. A Tisza vízgyűjtő területén is csapadékot várnak a szakemberek, elsősorban a szlovákiai és a magyarországi részeken, ahol akár 50–74 milliméternyi csapadék is hullhat szombat és kedd között.

Szombattól Magyarországon is változékonyabb időjárás várható, mérsékelt és rövid ideig tartó lehűléssel. A hidegfront átvonulásával többfelé fordulhat elő záporeső, zivatar. A legfrissebb előrejelzés szerint „az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal” a következő 6 napban főleg a középső és keleti országrészben, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék érkezhet.

A rendkívüli szárazság miatt viszont a Tisza–Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren továbbra is jelentkeznek még vízigények: az idény végéig csaknem 20 millió köbméternyi öntözésre, 17 millió köbméter vízigény pedig halastavakra várható. Azt írták, hogy a rizstermesztés szempontjából a vízigényeket gyakorlatilag 100 százalékban kiszolgálták, ott további öntözési igény már nem várható.

A legfrissebb vízállás-előrejelzések szerint a Dunán Budapestnél szombattól határozott vízállás-emelkedés valószínűsíthető. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ágon a folyamatos szivattyús vízpótlás még mindig szükséges. A folyó alacsony vízállása miatt a Duna-ág vízpótlását tehát már nemcsak a Kvassay-zsilipen történő szivattyúzással, hanem a tassi műtárggyal is tudják támogatni.

A Balatonon szerda reggel 74 centiméter volt az átlagvízállás. Kiemelték, hogy az alacsonyabb vízszint a vízminőséget nem rontja. A Velencei-tó reggel 56 centiméter volt, alacsony vízszintje mellett az oxigénellátás kritikus fontosságú.

Az emelkedő vízhőmérséklet csökkenti a víz oxigénmegtartó képességét, ezért elővigyázatosságból a tó több pontján levegőztető, vízforgató berendezéseket telepítettek, és a kritikus hajnal 4-5 órától délelőtt 10 óráig terjedő időszakban mindennap üzemeltetik. A friss mérések szerint az oxigéntelítettség a tavon 86 és 100 százalék között van, ami a halak életfeltételeit tökéletesen kielégíti.

Az idei nyár 1901 óta az egyik legszárazabb Magyarországon. Az OMSZ szerint az aszályhelyzet tragikus, az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat. Csapadék nélkül azonban az aszály tovább súlyosbodik, amit nemcsak mi, hanem az erdők, folyók, mezőgazdasági területek is megszenvednek. A Telexen cikksorozatban mutatjuk be az aszály hatásait, illetve az alkalmazkodási vagy megelőzési lehetőségeket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!