OMSZ: Tragikus az aszályhelyzet

2022. augusztus 15. – 20:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csapadékhelyzet nem javul, hanem romlik az országban. Az elszórt záporok kevés esőt hoztak, és azt is csak kis területre, így az aszály tovább súlyosbodott. A folytatás sem ígér sok jót: csapadék továbbra is csak alig, elszórt záporok formájában érkezik. Ráadásul újabb hőhullám előtt állunk, ami előre láthatóan csütörtökön tetőzik majd – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői előrejelzése.

Az elmúlt héten elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből 5 milliméternél nagyobb csapadék csak nagyon kis területen hullott. A meleg, sokszor szeles időben a lehullott kis nedvesség is hamar elillant a talajból.

A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak. A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van.

Az elmúlt 30 és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat: 1901 óta az idei a legszárazabb első fél év Magyarországon.

A mostani héten újabb hőhullám érkezik, a hőmérséklet csúcsértéke csütörtökig emelkedik majd, akkor 33–38 Celsius-fokra számíthatunk. Pénteken érkezik egy hidegfront, amely mérsékli majd a forróságot. Kedden szórványosan előfordulnak záporok, zivatarok, és a pénteki front is hoz majd némi csapadékot, de előreláthatóan csak keveset, így országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Így jellemzően tovább fokozódik az aszály.

Az aszály miatt több folyón és tóban rekordalacsony vízállást mérnek, de a mezőgazdaság is nagyon megszenvedi a szárazságot. A gyepek kiégnek, a gabonanövények hozamai alacsonyak, és egyre több pusztító tűzzel is találkozunk. A Telexen cikksorozatban mutatjuk be az aszály hatásait, illetve az alkalmazkodási vagy megelőzési lehetőségeket is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!