1901 óta nem volt olyan száraz év, mint az idei, a Dunából három hét alatt ellocsoltak egy velencei-tónyi vizet

2022. augusztus 9. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. Már 2021 is szárazabb volt az átlagosnál, de 2022 első hét hónapja növelte ezt a hiányt – írja keddi közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Az ország 12 vízügyi igazgatóságából tízben vízhiány elleni készültséget kellett életbe léptetni, de a „megnövekedett vízigények a korábban betározott vízmennyiségből kielégíthetők”. Vízkorlátozásra sehol nincs szükség, ám az öntözési idény elején nem jelzett vízigények lekötésére csak korlátozottan van lehetőség.

Csak július 13. óta mintegy 40 millió köbméternyi, hozzávetőleg egy velencei-tónyi vízmennyiséget emeltek ki a Dunából, hogy azt elsősorban öntözésre, halastavak üzemeltetésére használják.

A Balaton átlagvízállása kedd reggel 78 centiméter volt, szeptember 1-jéig ez 70-75 centiméterre csökkenhet.

A Velencei-tó kedd reggeli vízállása 58 centiméter volt. A halak oxigénellátása érdekében a vízügy munkatársai több levegőztető, vízforgató berendezést telepítettek és üzemeltetnek. A vízügy szerint a tó vízminősége, az oldott oxigén koncentrációja, illetve az algaösszetétel és -mennyiség megfelelő a vízi ökoszisztéma szempontjából. A vízvesztés azonban a tó vizének koncentrálódását okozza, ennek következtében a víz számos jellemzője meghaladhatja a halak tűrőképességét, halpusztulást okozhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!