Nem tudsz szabadságra menni, mert már szabad vagy

Legfontosabb

2022. augusztus 14. – 17:29

frissítve

Nem tudsz szabadságra menni, mert már szabad vagy
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újra elérkezett egy vasárnap, és mivel a politikusokkal ellentétben a lájkbajnokság sosem megy szabadságra, mi is újra itt vagyunk, hogy a politika közösségi médiás kommunikációs csatateréről tudósítsunk. Népszerűségi listák, aktivitás és passzivitás, váratlan politikus-dilemmák és kihagyott szóvicc-ziccerek.

Ha lehetne a bukmékereknél fogadni a lájkbajnokság eredményére (tényleg, miért nem lehet?), ezen a héten valószínűleg a végtelenhez konvergáló oddszot adtak volna a nyertes hármasbefutóra. A hét a szokásos menetrend szerint indult, Orbán elhúzott a mezőnytől. Aztán elment szabadságra, és az üldözőboly lassan beérte: kedd délután előzött Hadházy, csütörtökön reggel Zsigmond, és este Jakab. Egy ideig még Harrach Péter (!) is a toplistán volt, de a végére lenyomták a rutinosabb lájkvadászok.

Lássuk a heti eredményt – ennyi lájkot gyűjtöttek a legnépszerűbb magyar politikusok Facebookon:

Heti interakciók
1.Hadházy Ákos92 000
2.Zsigmond Barna78 000
3.Jakab Péter78 000
4.Orbán Viktor71 000
5.Ujhelyi István67 000
6.Varga Judit50 000
7.Karácsony Gergely48 000
8.Novák Katalin45 000
9.Mesterházy Attila44 000
10.Dúró Dóra44 000
11.Czeglédy Csaba40 000
12.Keresztes László Lóránt36 000
13.Gyurcsány Ferenc35 000
14.Orbán Balázs34 000
15.Márki-Zay Péter30 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a augusztus 5., péntek reggel 8:58 és augusztus 12., péntek reggel 8:58 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Hooray, hooray, it's a holi-holiday

Mit tegyen egy politikus, ha elérkezik az augusztus, és azzal a jól megérdemelt nyaralás ideje? Húzzon el Seychelle-alsóra valami hatcsillagos all inclusive-ba, és reménykedjen, hogy nem fotózzák le a Dom Perignon-nal feltöltött jacuzziban? Menjen ki egy fesztiválra, találkozni a szavazóival? De mi van, ha megtalálják az ellenfél szavazói is? Húzza meg a határt a Balatonnál, vagy legfeljebb a horvát tengerpartnál, ezzel is azt mutatva, hogy mennyire hétköznapi ember? Vállalja fel és ne szégyellje a luxust? Tartsa titokban? Dokumentálja bőségesen a Facebookon? Hagyja meg a stábnak, hogy posztoljanak helyette? Csúnya lebukás lehet belőle, lásd Szijjártó Péter esetét pár éve. Komoly dilemma ez, na, ahogy cikkünk címe is mutatja (amit természetesen innen kölcsönöztünk).

Az idei nyár még húzósabb ebből a szempontból, elvégre nem biztos hogy ezekben a háborúval, inflációval, aszállyal, tüntetésekkel sújtott hetekben olyan jó optikája van egy politikus nyaralásának. Akárhogy is, idén a fideszeseknek láthatóan ezen a héten jött el a szabadságolás ideje, emiatt a lájkbajnokság két élversenyzője is legalább részben kihagyta a hetet. Orbánról ugye publikus, hogy Horvátországban nyaral, de annyira, hogy még egy árva fotót sem posztolt erről (valószínűleg az imént említett megfontolásból). Megtette ezt viszont helyette a horvát sajtó, és ugye mindenkinek megvan a kormányfő színes, páfrányos Tommy Bahama inge?

Szijjártó Péterről nem tudni, mit csinál, de olyan hirtelen nullázta le a facebookos aktivitását, hogy egészen biztosan szabadságra ment (és a jachtos incidens óta vélhetőleg nagyon-nagyon vigyáz arra, hogy senki ne tudja, pontosan hová). De gyanús, hogy az amúgy általában sokkal aktívabb, viszont most a hetet 1-2 poszttal letudó Kocsis Máté és Varga Mihály, vagy a nullát posztolt Gulyás Gergely is kivette az éves szabadságát.

Ellenzéki oldalon nem látszik nyoma különösebb szabadságolási szezonnak, persze ott végképp extrém hülyén adná ki magát a nyaralós kontent, miközben sorra zajlanak a kormány ellen a tüntetések (meg hát emlékezhetünk kínos esetekre ezen a térfélen is).

A szabadság- és uborkaszezon erősen látszik a toplista számain is. A top15 összteljesítménye mindössze 822 ezer lájk lett, ennél gyengébb eredményt a mezőny a sorozatunk 90 hetes történetében mindössze három alkalommal nyújtott (2021 első három hete volt az egyébként).

Máma már nem hasad tovább

A hét belpolitikai sztorija mindenképpen Jakab Péter szakítása a Jobbikkal, ami egy ideje már szappanopera-szerűen húzódik, és valószínűleg most kapcsol majd igazán turbófokozatba valamilyen új párt vagy mozgalom indításával. Jakab a lájkbajnokságban tavaly tavasszal óriási bajnok volt, sorozatban nyerte a heteket, és most, az előválasztás és a választás dupla pofonja után még mindig az ellenzék legnépszerűbb figurái közé tartozik Facebookon. Most a héten csak pénteken húzott bele igazán a facebookos kommunikációba, de ez is elég volt ahhoz, hogy a dobogóig érjen. A jövő hetet viszont éppen emiatt óriási lendülettel kezdi, egészen izgalmasnak ígérkezik a verseny.

A lényeg persze az, hogy mennyire lehet a lájkokat való életbeli népszerűségre, politikai tőkére váltani. Jakabnál ugye az volt kétszer is a nagy és keserű tanulság, hogy nem nagyon. Viszont az is igaz, hogy amúgy a Jobbikban nemigen látszik most olyan karakter, aki közösségi médiás affinitásban Jakab közelébe érne, és mégis csak ez manapság az első számú kommunikációs csatorna, főleg az ellenzéki oldalon, ahol nincs kéznél csőre töltött közmédia, KESMA, vagy éppen óriásplakát-erdők, amikor csak szükség támad rájuk. Akárhogy is nézzük, a Jobbik utódlása/szétrobbanása többesélyes meccs, ahol még annak is megvan az esélye, hogy nem nyer senki, és a párt a legszebb kisgazda hagyományok nyomán leszalámizza saját magát. Mindenesetre itt a lájkbajnokságban követni fogjuk az események közösségi médiás alakulását, az biztos.

További random érdekességek a toplistáról

  • Zsigmond Barna lájkbajnokságos pályafutása eddigi legjobb eredménye a mostani második hely, eddig egy februári bronzérem volt a csúcs (igaz, azt közel 200 ezer lájkkal érte el). Ő egyébként a mezőny messze legnagyobb spammere – a mostani hetet 67 poszttal hozta le –, és egészen csodálatos kordokumentum a hírfolyama, az embernek óhatatlanul is az Ötödik elem klasszikus jelenete ugrik be róla.
  • Ujhelyi István és Varga Judit negyedik hete vív külön meccset, közvetlenül egymás után befutva a hét végén a listán; kétszer Ujhelyi, kétszer Varga nyert.
  • Az uborkaszezonban két rég nem látott ellenzéki figura is visszatért a top15-be: Czeglédy Csaba legutóbb áprilisban, Keresztes László tavaly novemberben volt top15-ös.
  • Végül emlékezzünk meg a hét (hónap, év, évtized) legviccesebb posztjáról:

For money can't buy me love

Lassan fűti fel a hazai politika a szponzorált posztok pénzkazánjait, már három szereplő heti költése jár milliós nagyságrendben. Persze hol van ez még a kampány őrületétől, amikor 6-8 millióval is le lehetett csúszni a toplistáról. Érdekes, hogy a Megafon továbbra is zéró költéssel üzemel, valószínűleg most azon kísérleteznek, hogyan lehet pénz nélkül, csak az organikus terjedésben bízva terjeszteni az üzeneteket a milliárdos befektetéssel felfújt követőtáborban és azon túl. (Egyébként úgy tűnik, sikerrel, bár ez a propagandista-toplistán nem látszik, de a korábbi hónapokhoz képest mostanában határozottan jobb számokat produkálnak még a B-listás megafonosok is.)

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország kormánya2 200 000
2.Genesis médiacsoport1 300 000
3.Mediaworks1 100 000
4.hirado.hu800 000
5.Alapjogokért központ700 000
6.Mathias Corvinus Collegium600 000
7.Márki-Zay Péter400 000
8.Nyugati pályán300 000
9.Győrffy Balázs200 000
10.Agroinform.hu100 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az augusztus 3. és 9. közti időszak költéseit mutatják.)

Most kiderül, Orbánnak mihez nincs egyáltalán érzéke

Hát a borzasztó szóviccekhez (ami egyébként abszolút nem baj, sőt). Mindenesetre rögzítsük, hogy a hét legnépszerűbb posztjainak listáját a dallasi CPAC-en készült fotó vezeti, amit Orbán a választási kampányban sokat használt „egész jól nézünk ki” szlogenjével kommentált. És nem tette hozzá, hogy milyen

SZÍPEK vagyunk.

  1. Orbán CPAC-es fotója a kihagyott szóvicc-ziccerrel – 31 ezer interakció
  2. Novák Katalin a lányával pózol – 24 ezer
  3. Orbán beszéde videón Dallasból – 23 ezer
  4. Jakab Péter bejelenti, hogy kilép a Jobbikból – 22 ezer
  5. Jakab még jobbikosként Orbánt gyalázza – 17 ezer

Jakab Péter két poszttal is befért a toplistára, mint a régi szép időkben; ahogy fentebb már pedzegettük, a közeljövő nagy kérdése lesz, hogy a Jobbikkal való szakítása után mire lesz elég neki a tavaly óta megkopott, de még mindig jelentős facebookos népszerűsége.

Most kezdődik a Dallas, mindjárt jön Viktor már

Az egyes reakciótípusokból legtöbbet behúzott posztok toplistája általában jól tükrözi, mik voltak a hét legérdekesebb történései. Most az a fura helyzet állt elő, hogy Orbán ugyan a hét nagy részében szabadságon volt, mégis róla szól a lista nagy része. A dallasi CPAC-beszéd visszhangjai viszik a prímet, de szóba kerül a nyaralása is, plusz a mindig aktuális tanárhiány, és az éppen berobbanó erdőirtásos téma.

  • A legtöbb megosztás: Keresztes László az Alkotmánybírósághoz fordul az erdők védelméért és petíciót indít
  • A legtöbb komment: Orbán CPAC-es fotója
  • A legtöbb mérges emoji: Hadházy, „A miniszterelnök továbbra is az állami (”honvédségi„) luxus jettel jár nyaralni.”
  • A legtöbb meglepett emoji: Czeglédy Csaba, „Működik a karma: pár nappal Orbán látogatása után házkutatást tartott az FBI Trump floridai házában”
  • A legtöbb szomorú emoji: Hadházy posztja arról, hogy akkora a tanárhiány, hogy egy Pest megyei általános iskolába már pedagógus végzettség nélkül is felvesznek embereket tanítani
  • A legtöbb szívecske: Novák Katalin fotója a lányával
  • A legtöbb nevető emoji: Hadházy kiöregedett rocksztárnak titulálja Orbánt, akinek a dallasi fellépésén alig volt közönség

A legtöbb megosztás

Kicsit unalmas már leírni, hogy Hadházy megint nyert, de hát Hadházy már megint nyert. A megosztások versenye neki egyrészt hazai pálya, másrészt aki ellenfél lehetne, az elment nyaralni. Nulla fideszes a top10-ben, ez azért ritkaság volt még a választási K.O. előtti időkben is, azóta meg pláne.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos23 300
2.Ujhelyi István11 600
3.Molnár Csaba9 600
4.Keresztes László Lóránt8 800
5.Czeglédy Csaba8 200
6.Mesterházy Attila8 100
7.Jakab Péter6 600
8.Szabó Tímea6 100
9.Jámbor András4 800
10.Gyurcsány Ferenc3 800

Jön az olaj, jön az olaj!

A virális posztok toplistáját váratlanul leuralta a KDNP-s Aradszki András, akinek idén a kampány alatt volt már egy nagy menete 200 ezer lájk feletti hetekkel, de április óta eltűnt a toplistáról (korábban arról volt ismert, hogy egy parlamenti felszólalásában konkrétan a Sátánnal azonosította Soros Györgyöt). Most meglepő módon egészen profilba vágó témában villantott nagyot mint energiaügyi államtitkár – és itt jegyezzük meg, mennyire vicces, ahogy a Barátság kőolajvezeték újraindulását szinte minden fideszes megünnepelte egy-két posztban, de előtte az elzárásáról egyikük sem emlékezett meg. Ugyanez a stratégia megy egyébként az euróárfolyammal is, amikor a fideszes politikusok követői mindig csak arról értesülnek, hogy a forint visszaerősödött egy kicsit a rekordgyenge szintről, de arról, hogy ott járt, sosem.

  1. Aradszki András bejelenti, hogy újraindulhat az orosz olaj a Barátság vezetéken – 63,4x szorzó
  2. Aradszki András egy nappal később bejelenti, hogy már el is indult – 43,8x
  3. Keresztes László az Alkotmánybírósághoz fordul az erdők védelméért és petíciót indít – 19,5x
  4. Rétvári Bence egy Ronald Reagan-képpel és -idézettel – 13,1x
  5. Ujhelyi István a CPAC-es Orbán-beszéd közönségén élcelődik – 11,6x

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

Instagram

Ha Orbán ellazsál egy hetet, Instagramon jellemzően Novák Katalin fut be az első helyre a surranópályán – most is ez történt. Mondjuk fel is pörgette rendesen az utánégetőt az olcsó lájkok hajtóművén, fotózkodott a lányával, az édesanyjával, kutyával, random kisgyerekkel. Az elmúlt hetek figyelemre méltó eseménye még, hogy Márki-Zay Péter stabilan visszatérni látszik az élvonalba (miközben Facebookon a 15. helyért küzd), a korábban standard dobogós Varga Judit pedig egyre hátrébb szorul. Az uborkaszezonra jellemző, hogy Cser-Palkovics András egy hét alatt összejött 1600 lájkkal be tudott férni a top10-be – ami nagyjából egy B-kategóriás műkörmös/fitneszmodell szintje Instagramon.

Heti interakciók
1.Novák Katalin15 000
2.Orbán Viktor12 300
3.Márki-Zay Péter8 400
4.Hadházy Ákos7 800
5.Szentkirályi Alexandra5 400
6.Varga Judit3 800
7.Dúró Dóra3 500
8.Nagy István2 800
9.Lázár János1 700
10.Cser-Palkovics András1 600

Mindeközben a mocsár mélyén

A nyári szabadságok még a propagandistákat is elérték, emiatt hiányzik a toplistáról most például az amúgy állandó dobogós (jó, mostanában inkább dobogóközeli) Deák Dániel. Igaz, a „nyaralni mentem” posztja után is simán megjelennek az oldalán a menetrend szerinti Karácsony-gyalázó vagy kormányt ajnározó bejegyzések. Lehet hogy a stábban valakinek nem szóltak, hogy most lehet pihenni kicsit?

Amúgy az élvonalban a Vadhajtások-Nyugatifény-Gondolkodó trió egyre jobban elhúz a mezőnytől, ami nem csak azt mutatja, hogy alapban népszerűek ezek az oldalak, és megtalálták az ideális hangnemet a kormány legkeményebb rajongói/gyűlölő felé, hanem azt is, hogy a heti 250-300 posztos szőnyegbombázás azért elég tuti módszer a lájkvadászatra.

Heti interakciók
1.Vadhajtások487 000
2.Nyugati fény379 000
3.Gond-olkodó340 000
4.Orosz hírek223 000
5.Bohár Dániel – Megafon177 000
6.Ellenszél166 000
7.Tízmillióan az előrehozott választásért144 000
8.Pesti srácok117 000
9.888.hu101 000
10.Elemi.hu90 000

Említsük meg így a végefelé még a Számok oldalt, ami a leglelkesebb propagandista szerepéből kiesve emlékezetes módon néhány poszt erejéig a kormány ellen fordult pár hete a rezsicsökkentés-csökkentés bejelentésekor. Azóta is óriási mélyrepülésben vannak, hiába próbálnak kompenzálni egészen hardcore oroszbarát és Amerika-ellenes hangvétellel („náci ukrán rezsim”, „hugyos Biden” stb.). És ez még mindig nem a legalja, az ugyanis 2022. augusztusában valahol itt van:

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!