Orbán Viktor újra a Lájkbajnokság élére tört Donald Trump segítségével

2022. augusztus 7. – 15:11

Orbán Viktor újra a Lájkbajnokság élére tört Donald Trump segítségével
Illusztráció: Somogyi Péter (szarvas) / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elérkezett egy újabb vasárnap, amivel szokásos lájkbajnokságunk 89. része is eljött a hétvégi húslevesek mellé. Politikusaink az elmúlt egy héten sem pihentek, legalábbis ami a közösségi médiás teljesítményüket illeti: Orbán stabilan tartja a listavezetői pozíciót, de továbbra is dobogós maradt a közösségi média két héttel ezelőtti sztárja, Szijjártó Péter. Egy fontos tanulság is kiderült a héten: kevés nagyobb közösségi médiás csodafegyver van, mint Donald Trump.

A héten másról sem szóltak a közösségi médiás pörgések, mint hogy kedden Orbán Viktor találkozott Donald Trumppal az egykori amerikai elnök New Jersey állambeli birtokán. Orbán ezzel a Facebook királya is lett, heti interakciókat tekintve messze elhúzott minden magyar politikus előtt. A megszámlálhatatlan mennyiségű amerikázós poszt között olyanok arattak, mint a „barátok közt”-jelmondatok és Orbán dallasi CPAC-beszéde „drag queenek helyett Chuck Norrisról”. A miniszterelnök emellett tolt pár posztot az ország védelméről és a békéről is, de alapvetően narancshajú lájkbombája hozta be neki a heti várt sikereket.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor350 786
2.Szijjártó Péter217 924
3.Jakab Péter103 666
4.Hadházy Ákos87 038
5.Mesterházy Attila75 584
6.Ujhelyi István74 114
7.Varga Judit71 477
8.Zsigmond Barna Pál64,029
9.Dúró Dóra63,366
10.Karácsony Gergely58,762
11.Márki-Zay Péter56 000
12.Orbán Balázs50 000
13.Deutsch Tamás36 000
14.Német Zsolt36 000
15.Dézsi Csaba András29 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a július 29., péntek reggel 9:00 és augusztus 5., péntek reggel 9:00 közti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Kezet fogni Trumppal

Orbán mögött a szokásos dobogós Szijjártó végzett, aki a héten nagyjából semmi mást nem csinált, csak kezet fogott: a jordán külügyminiszterrel, az ENSZ Közgyűlés elnökével, illetve kétszer Donald Trumppal – utóbbi nem söpört be akkora sikert, mint Orbán trumpos videója, de azért így is megtette. A kemény posztolgatós belpolitikai munkát addig is a Fidesz többi tagja végezte, Deutsch Tamás például fentebb is mászott a múlt héthez képest a ranglistán a bajtársiasságról szóló vagy az „apa férfi, anya nő” kaliberű posztokkal.

Eközben persze azért nem pihent az ellenzék sem, Jakab Péter bronzérmet rakott zsebre „pofátlan Orbán”-ozással és duplájára nőtt kenyérárról szóló bejegyzéseivel. Hadházy Ákos is az élmezőnyben maradt, de lejjebb csúszott a postásokról és tanárokról szóló posztjaival, míg Dúró Dóra négy helyet javított a múlt héthez képest azzal, hogy Nagy-Magyarországgal a háttérben posztolt.

Persze a virális tartalmakból nem maradhatott ki a napi cukifaktor sem, Márki-Zay Péter őrületeset ment a most született unokájának képével. Emellett, bár a toplistáról lemaradtak, többszörös szorzóval teljesített túl Kovács Zoltán és Cser-Palkovics András is saját követőtáborukon belül a kutyájukról szóló posztokkal. Miközben pedig a férfi politikusok aranyoskodtak, Varga Judit azért megtartotta magát a toplistán az olyan megmondásokkal, mint hogy „az illegális migránsok inváziójában” Magyarország „egyedül van a woke-kultúrával szemben”, pedig hát:

„Ha ők a woke, akkor mi vagyunk az awake!”

Tangák és keresztények

A legnagyobb pénzköltések terén továbbra is vezető pozícióban tartja magát Magyarország Kormánya, hogy megmondja: „a háborús időkben Magyarország cselekszik”. Bár a múlt heti ezüstérmes Mediaworks a tiszavirág-életű felfutása után eltűnt a legnagyobb pénzköltők közül, a különböző kormányközeli lapjai továbbra is nagy pénzeket tapsoltak el. Többek között olyasmi híreket kiemelve, mint hogy „Lakatos Márknak jól megmondta Bayer Zsolt”, vagy hogy, igen, kapaszkodjanak meg:

„Falatnyi tangában mutogatja formás fenekét Weisz Fanni”

A nyári pikáns tangáskodás mellé pedig azért belefért az is, hogy Orbán trumpos találkozóját és CPAC-megjelenését tolják meg egy kis hirdetési pénzzel a különböző újságok, így több emberhez juthatott el, hogy éljenezve fogadták Orbánt „az amerikai keresztények”.

Hirdetésre költött pénz
1.Magyarország Kormánya3 800 000
2.hirado.hu1 400 000
3.Origo700 000
4.Political Capital540 000
5.Európai Parlament460 000
6.Nyugati pályán390 000
7.Márki-Zay Péter380 000
8.Mandiner340 000
9.Magyar Nemzet310 000
10.Megoldás Mozgalom270 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most a július 27. és augusztus 2. közti időszak költéseit mutatják.)

Trump, Trump, Trump

Összes interakciót (megosztás, komment, reakció) nézve természetesen továbbra is Trumpról és Orbánról szólt minden, az első öt legnépszerűbb poszt közé mindössze egy bronzéremre tudta magát betolni Szijjártó. A sorrend a következőképp alakult a héten:

  1. Első helyen végzett Orbán Viktor azzal a képpel, hogy találkozott Donald Trumppal – 60 ezer
  2. Orbán Viktor találkozott Donald Trumppal, csak nem képen, hanem videón – 43 ezer
  3. Szijjártó az MCC fesztiválján megüzente az új amerikai nagykövetnek, hogy „nem azért van a nagykövet, hogy belebeszéljen az ország belpolitikájába” – 29 ezer
  4. Ismét egy Orbán-poszt: a miniszterelnök szerint „az EU nem Brüsszelben van, és Brüsszel nem a főnökünk” – 28 ezer
  5. Orbán szerint Trump a szövetségesünk – 26 ezer

A legviccesebb kabinet

Az egyes interakciótípusokra lebontva már azért több ellenzéki politikus tudott toplistás lenni. Kategóriánként a legsikeresebb posztok így alakultak:

  • Legtöbb megosztás: Szijjártó Péter az MCC-n üzen az amerikai nagykövetnek.
  • Legtöbb komment: Orbán szerint az átlagfogyasztó családok ősztől is „spórolni fognak a villany- és gázszámlán”, a „rezsicsökkentés megmarad”.
  • Legtöbb mérges fej: Molnár Csaba arról posztolt felháborodva, hogy a miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt: „Orbán szerint keresd meg a rezsinövelés árát!” – írta Molnár.
  • Legtöbb meglepődés: Hadházy kirakta, hogy a Magyar Államkincstár szerint túl sok budipapír fogy a dolgozóik között.
  • Legtöbb nevetgélés: Orbán Viktor bejelentette, hogy a „növekedést megvédeni hivatott kabinettel” kézen fogva harcolni fognak a munkákért.
  • Legtöbb szomorúság: Dobrev Klára megemlékezése a roma holokausztról.
  • Legtöbb szívecske: Márki-Zaynak unokája született.

A legmegosztóbb ellenzék

A legtöbb megosztást bezsebelők között továbbra is élen maradt Hadházy Ákos, a megosztások örök királya. A képzettség nélkül felvett pedagógusokról szóló posztja mellett nagyot aratott az a bejegyzése is, amikor „kiöregedett rocksztárnak” nevezte a lista második helyén végző Orbánt. A múlt héthez képest nagy változások nem történtek a résztvevők személyei között: a listáról ezen a héten lekerült Gyurcsány Ferenc, helyette viszont egész jó pozíciót szerzett a felesége.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos21 700
2.Orbán Viktor15 200
3.Mesterházy Attila13 900
4.Ujhelyi István13 100
5.Szijjártó Péter11 900
6.Jakab Péter10 700
7.Jámbor András6800
8.Dobrev Klára3900
9.Molnár Csaba3800
10.Keresztes László3600

Víz nincs, Trump sincs

Őrületes verseny ment a felülteljesítő virális posztok világában a magyar politikusok között, és hát Trump ide vagy oda, itt nem számított egyetlen külföldi miniszterelnök sem, csak a nagy magyar valóság. A legnépszerűbb posztok toplistája sorrendben:

  1. Babérokra tört a jobbikos Brenner Koloman: arról beszélt egy videóban, hogy Róna Péter jó szakember, ilyenek kellenének a Fidesznek is – 32,3-as szorzó
  2. A DKS-s Niedermüller Péter meghívta az amerikai nagykövetet a 7. kerületbe, reméli, hogy a magyar kormány „gyűlöletkeltésére” nem is figyel – 24,1-es szorzó
  3. Márki-Zay és az unokája – 19,1-es szorzó
  4. Az LMP-s Keresztes László Lóránt megosztott egy cikket arról, hogy Magyarországról több víz folyik ki, mint amennyi beérkezik – 18,2-es szorzó
  5. Aradszki András KDNP-s politikus annak örült, hogy augusztus 15-ig rendkívüli mérőállás-bediktálás áll az emberek rendelkezésére – 16,5-ös szorzó

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak.)

We love Hungary

Nem meglepő fordulattal a Facebook mellett a közösségi média fenegyerekét, új korok leendő fiatalos Tiktokját, az Instagramot is letarolta Orbán Viktor. Ráadásul elsöprő, utolérhetetlen sikerrel: az aranyérmes Orbán közel 56 ezer interakciója több, mint a mögötte lévő 9 toplistás interakciója együttvéve. A miniszterelnök hatalmas sikerét természetesen nem más hozta, mint amerikai CPAC-látogatása. A legtöbb interakciót, piros szívecskéket és hajrát pedig azzal zsebelte be Orbán, hogy Donald Trump a videójában azt mondta: „we love Hungary”.

Az Orbán mögött kullogók között szintén jól teljesített Szijjártó a csodafegyverrel: több képén is kezet fogott Donald Trumppal. Dobogóra jutott mellette még az unokázó Márki-Zay is. A múlt héthez képest fentebb küzdötte magát a Tiktok-videók hű zsonglőre, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is, a saját magáról készült képekkel. Toplistás új szereplő lett emellett Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is, aki örök klasszikus kutyás képekkel robbantotta szét a közösségi médiát.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor55 800
2.Szijjártó Péter9700
3.Márki-Zay Péter8200
4.Varga Judit7900
5.Szentkirályi Alexandra6000
6.Hadházy Ákos5700
7.Dúró Dóra3000
8.Novák Katalin2200
9.Nagy István2100
10.Cser-Palkovics András1000

propaganda

A keménykötésű orosz propaganda továbbra is nagy sikert aratott a heti interakciókat tekintve, stabil helyen maradt az éllovasok között a Vadhajtások. A felállás az első helyeken a szokásos volt, az egyik oldal szidta Márki-Zay, az ő szavukkal élve „Makizaj” Pétert és a németeket, a másik pedig Orbánt és Kubatovot.

Két új jelenség is feltűnt a toplistán, az egyik a Tízmillióan az előrehozott választásokért, ami csupa ellenzéki, „még az amerikaiaknak is sok Orbán” poszttal hozta be magát: ugyanazokkal az ajánlókkal és témákkal, mint amikkel a Nyugati fény második helyre került. Utolsó helyen, de a toplistára került emellett a megafonos Déri Stefi is, aki elmondta: Orbán Viktor a legjobb, legvagányabb, legszuperebb konzervatív vezető kerek e Földön. Vele együtt három megafonos került fel a toplistára, jelezve, hogy új szelek fújnak a kormányzati propaganda világában.

Heti interakciók
1.Vadhajtások447 000
2.Nyugati Fény310 000
3.Gond-olkodó286 000
4.Bohár Dániel – Megafon276 000
5.Deák Dániel – Megafon263 000
6.Orosz Hírek245 000
7.888.hu123 000
8.Pesti Srácok116 000
9.Tízmillióan az előrehozott választásokért106 000
10.Stefi Déri – Megafon82 000

(A Lájkbajnokság-sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!