Nem kell kapkodni, augusztus 15-ig bárki bediktálhatja a mérőóraállásokat

2022. augusztus 2. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az MVM augusztus 15-ig kitolta a mérőállások bediktálásának határidejét, közölte a vállalat a honlapján. Ezt bárki megteheti az online vagy a telefonos ügyfélszolgálaton egész nap, 0–24 órában.

A rendkívüli diktálás nem kötelező, csak egy lehetőség, a kedvezményes kereten belül fogyasztó (átlagfogyasztó) ügyfeleknek nem is érdemes mérőállást rögzíteni ebben az időszakban.

Ha valaki augusztus 15-ig nem küldi el az aktuális mérőóraállását, nem érheti hátrány, ebben az esetben becsült érték alapján a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyiségét külön soron tüntetik fel a számlán, írja az MVM.

A legegyszerűbb az online diktálás, a gázóra állását itt lehet regisztráció nélkül is rögzíteni. A villanyóraállás rögzítéséhez az MVM Next oldalán van egy eligazítás, attól függően, hogy ki milyen szolgáltatónál volt korábban.

Miért fontos ez? Azért, mert augusztus elsején életbe léptek az új rezsiszabályok. A rezsicsökkentés-csökkentésről szóló rendelet részleteiről itt írtunk.

A villamosenergia ára 2523 kWh/év fogyasztásig 36-37 forint marad, az e feletti fogyasztásnál 70,104 forint/kWh lesz az ár augusztus 1-től. A kormány szerint a valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti. Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A piaci ár tehát az áram esetében a jelenlegi rezsiárnak a 2-2,7-szerese.

A földgáz esetében 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként. E felett 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság itt sem ezt fogja fizetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!