„Akár Budapest környéki is lehetne” – egyelőre nem kap engedélyt a tihanyi lakókomplexum

2022. augusztus 3. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Országos jelentőségű természetvédelmi területen szerettek volna lakókomplexumot építeni Tihanyban, azonban egyelőre a projekt megakadt, mert a zöldhatóság nem adta ki az engedélyeket a beruházáshoz – írja az Átlátszó.hu.

Tihanyban, a Kenderföldek elnevezésű területre – ami természetvédelmi terület is – terveztek építeni három épületből álló, háromszintes lakókomplexumot és hotelt (az Építészfórum cikkében láthatóak a tervek). A helyiek körében a beruházás nagy felháborodást váltott ki, száznál is több tiltakozólevelet küldtek a helyi kormányhivatalnak. Korábban a beruházó által fizetett vizsgálati dokumentáció azt állapította meg, hogy az építkezésnek jelentős környezeti, vagy tájképi zavaró hatása nem lesz.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a sok beérkezett észrevétel miatt 45 helyett 80 nap alatt döntött:

megakasztják a beruházás engedélyeztetését, mivel az épületek nem illenek bele a tihanyi tájba.

Az indoklás hozzáteszi, hogy „a tervezett tevékenység megvalósítása esetén tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatás feltételezhető”, ezért környezeti hatásvizsgálati lefolytatását kérik. Itt meg kell majd vizsgálni a tervezett épületek és a hozzájuk tartozó parkolók tájba illeszthetőségét. Megállapították, hogy az építmény terveit akár egy Budapest környéki háttér elé is be lehetne illeszteni:

„A látványterv háttere könnyen cserélhető lenne bármely pl. Budapest környéki településre.”

Ezentúl valós veszélyt jelent a tájjelleg sérülése, legrosszabb esetben a táj degradációja, amely utólag nem orvosolható.

A hatóság több elvárást is megfogalmazott: többek közt, hogy a vízilétesítményekre vízjogi létesítési, majd üzemeltetési engedélyt kell kérni, rendelkezni kell a vízellátásra, valamint a szennyvizek és a csapadékvizek elvezetésére vonatkozó közműnyilatkozatokkal, továbbá, hogy a fakivágás és cserjeirtás, illetve faegyedek telepítése csak végleges természetvédelmi engedély birtokában, az abban foglalt feltételek szerint végezhető el.

A kormányhivatal annak ellenére akasztotta meg a beruházást, hogy korábban már finomítottak a terveken, például kivették belőle a mélygarázst. A történettel korábban részletesen is foglalkoztunk: erről ebben a cikkünkben olvashat, még Tihany beépítésének ügyét ebben a Komplex cikkben fejtettük ki bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!