Már csaknem tízezren jöttek Magyarországra vadászni idén

2022. augusztus 1. – 22:29

frissítve

Már csaknem tízezren jöttek Magyarországra vadászni idén
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mennyi vendégvadász kereste fel idén az országot az „Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” hatására? – kérdezte meg írásban a DK-s Vadai Ágnes Nagy István, agrárminisztert.

Nagy szerint „Magyarország vadászterületei mindig is méltán híresek és népszerűek voltak a külföldi vendégek körében”, és a vadászati kiállítás „újabb kiváló lehetőséget biztosított a hazai helyszínek népszerűsítésére”.

Az Országos Magyar Vadászkamara adatai szerint idén január 1. és július 15. között csaknem 10 ezer külföldi vendég érvényesített vadászati engedélyt.

Ez „megközelítőleg két és félszerese a tavalyi év azonos időszakában érvényes engedélyek számának” – írta az agrárminiszter. Azt ugyan nem tette hozzá, de a külföldi vendégek számának nagy mértékű növekedésében a vadászati kiállítás mellett minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy tavaly az év első felében a járvány miatt számos korlátozás (pl. utazás) volt életben, míg idén még nem volt nagyobb lezárás.

Vadai Ágnes azután küldött írásbeli kérdést, hogy az Mfor.hu a vadászati kiállítást szervező Egy a Természettel Kft. éves beszámolója alapján megírta, mennyit hozott rendezvény a Négyesfogathajtó Lovas Európa-bajnokság (EB) és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezésével lebonyolításával együtt a cégnek.

A három rendezvényből összesen 654,8 millió forint bevétel folyt be a cég kasszájába. Ennek az összegnek kicsit több mint a harmada, 239 millió jött be a jegybevételekből, míg a szponzori pénzekből 171,4 millió, a bérleti díjakból 99,3 millió, az újsághirdetésekből pedig 52,2 millió forint származott.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást 2021. szeptember 25. és október 14. között tartották a budapesti Hungexpo területén. A Hungexpo felújítása 55 milliárd forintba került, míg a kiállítás megszervezésére 17 milliárd forintot költött a kormány. Csak kommunikációs feladatokra összesen több mint 3 milliárd forint ment el, de ahogy a kiállításért felelős Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár fogalmazott:

„A megtérülését lehet természetesen azonnali pénzbeli megtérülésben is mérni, én nem ezt javaslom.”

A vadászati kiállítással kapcsolatban felmerült kérdéseket ebben a cikkben jártuk körbe részletesen, a kiállításról készült fotóriportunkat pedig itt tudja visszanézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!