Orbán nem szabadságra ment, hanem konferenciára utazik Amerikába

2022. augusztus 01. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A miniszterelnök nem ment szabadságra. Ez egy álhír. Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazik, ahol beszédet mond a CPAC megnyitóján. Ebben semmilyen változás nem történt” – közölte az Atv.hu kérdésére Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnökét megelőzően – hívja fel a figyelmet a portál – az augusztus 20-ai rendezvényekről szóló sajtótájékoztató után már Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is azt hangsúlyozta, hogy

a CPAC-rendezvény honlapján feketén-fehéren, „kerek-perec” látszik, hogy a miniszterelnök lesz a meghívott díszelőadó.

A múlt héten olyan vélekedések láttak napvilágot, hogy esetleg veszélybe kerülhet a miniszterelnök meghívása Dallasba a CPAC-re a tusnádfürdői beszéde, a „kevert faj” szóhasználat miatt. Időközben egy olyan hír is megjelent, miszerint a miniszterelnök mától szabadságra megy. Ezt cáfolta most Havasi Bertalan.

Korábban a Telex is beszámolt arról, hogy augusztus 4-ére a texasi Dallasba hívták Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy nyitóbeszédet tartson a texasi CPAC-en (Conservative Political Action Conference). Akkor ugyan még nem szerepelt a rendezvény felszólalói között, de ma már ott van Orbán neve is a listán.

A CPAC 1974-ben alapított jobboldali politikai dzsembori, melyet az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) rendez meg; és a közel fél évszázados története során az ACU legnépszerűbb, több tízezer konzervatívot megmozgató eseményévé nőtte ki magát, írja az eseményről az MTI.

Az utóbbi években igazi franchise-zá nőtte ki magát a konferencia. Az elmúlt években rendeztek kisebb szatellitkonferenciákat Japánban, Ausztráliában, Brazíliában, Izraelben és májusban Magyarországon is. Most pedig Texas rendez majd magának mini CPAC-et.

Orbán Viktor az Európában elsőként megrendezett CPAC Hungaryn is beszédet mondott idén májusban, a budapesti Bálnában. Az eseményre rövid videóüzenetet küldött Donald Trump és Tucker Carlson, az amerikai Fox News rasszista megnyilvánulásairól és az elnökválasztás utáni dezinformációkról ismert műsorvezetője is. A konferencia megnyitóján Tóth Gabi a magyar, Vastag Csaba pedig az amerikai himnuszt énekelte.

Az esemény az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának magyar mini kiadása volt, amin gyakorlatilag egy befolyásosabb republikánus politikus sem vett részt. A konferenciát az Alapjogokért Központ szervezte, ami a 2013-as megalakulása óta „kutató-elemző központként” állami milliárdokból épül, és csak a 2022-es működésére kétmilliárd forintnyi közpénzt kapott.

Ezen szólalt fel Orbán Viktor is, aki arról beszélt, mindig jó, ha az ember barátok között beszélhet, majd felemlegette, hogy pár napja alakíthatta meg az ötödik kormányát. Ezután kommunistákról, posztkommunistákról, liberálisokról, LMBTQ-propagandáról és a saját sikerének receptjéről beszélt. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el újra.Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!