Kiderült, miért van szükség idén is a tűzijátékra: fontos erkölcsi tanításként szolgálhat az élethez

2022. július 26. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csattanós választ ad a Szent István Nap honlapján található leírás az idei tűzijáték megrendezésének kritikáira. A szöveg szerint

fontos nemzeti, keresztény értékeket hangsúlyoz a műsor, amelyek erkölcsi tanításként is szolgálhatnak a mindennapi élethez.

A 2022-es év gazdasági nehézségei és megszorításai miatt széles körben felmerült, hogy a kormánynak esetleg le kéne mondania az augusztus 20-i programokat, különös tekintettel a tűzijátékra. Az államháztartás nehéz helyzete ellenére ugyanis az idei ünnepség kimondottan nagyszabású lesz: bár az augusztus 20-i programsorozat teljes költségvetését 10 évre titkosították, az kiderült, hogy az MTÜ csak a tűzijátékhoz szükséges rakétákra 1,6 milliárd forintot költött. (Ahogy azt is lehet tudni, hogy a tavalyi, 350 forintos korsó Borsodiról nevezetes augusztus 20. bekerülési költsége 12 milliárd forint volt.)

A drága tűzijáték miatt huhogóknak ajánljuk figyelmébe a Szent István Nap honlapjának programismertetőjét, amelyből kiderül, miért elengedhetetlen a kormány szerint idén is megtartani az évi rendes durrogtatást. A szöveget szó szerint idézzük:

„Az idei tűzijáték show a tavaly nagy sikert aratott, történetmesélő narratívát emeli magasabb szintre: ezúttal a keresztény Magyarország születésétől máig tartó ezer év sűrített krónikáját jeleníti meg olyan formában, amely a nemzeti értékek emlékének tanulságát és a Szent István-i örökség átadását helyezi a középpontba a gyermekek, a fiatalok, a jövő nemzedék számára. Az ünnepi műsor igazi családi élménnyé válik, mely során a szülők megfoghatják gyerekeik kezét és együtt utazhatnak a magyar történelem nagy korszakainak, jelentős pillanatainak tablójával, hangsúlyozva közben azokat a fontos nemzeti értékeket, melyek a mindennapi élethez is támaszt nyújthatnak egy-egy erkölcsi tanítás formájában. A produkció ezúttal is emlékeztet minket arra a csodára, hogy annyi nehézség ellenére is sikerült megmaradnunk és megtartanunk helyünket Európa szívében, ez pedig a magyar nemzet szilárd értékeinek és a Szent István-i keresztény kultúra erős gyökereinek köszönhető.”

Az indoklás lefegyverzően hat, de a jelek szerint nem mindenki ért vele egyet: számos város mondta már le a tűzijátékot anyagi okokból, köztük fideszes vezetésűek is, a lefújást követelő petíciót pedig sok tízezren ezren írták alá. Akiket szintén nem győzött meg a fenti kedvcsináló szöveg, azoknak vigasztalásképpen mondjuk: a pénzügyminiszter szerint volt olyan elképzelés, hogy még ennél is többet fordítson az állam az idei központi tűzijátékra, de ezt végül elvetették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!