Gigantikus, három és fél napos rendezvénysorozattá teszi a kormány augusztus 20-át

2021. augusztus 19. – 22:24

frissítve

Gigantikus, három és fél napos rendezvénysorozattá teszi a kormány augusztus 20-át
Tűzijáték a Duna felett, Budapesten 2014. augusztus 20-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Minden idők legnagyobb Szent István-napi eseménysorozataként reklámozzák az idei augusztus 20-i hosszú hétvégét. Úgy néz ki, a korábbi években leginkább a tűzijáték miatt emlékezetes napból lassan a kormányoldal május elsejéje lesz azzal a különbséggel, hogy ez egy helyett három napon át tart. A budapesti szállodák állítólag megtelnek a hétvégére, így aki nem szereti a tömeget, az jobban járt, ha idejekorán megszervezte, hová meneküljön a fővárosból. Nézzük, mi várható Budapesten a kolosszális állami buli napjaiban.

„Végre újra együtt és méltó módon emlékezhetünk meg az államalapításról. Az a szándék, hogy a magyar emberekkel közösen a valaha volt legnagyobb állami eseménysorozattal ünnepeljünk” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője a Magyar Nemzetnek az idei augusztus 20. kapcsán.

A méltó mód jelen esetben azt jelenti, hogy három és fél napon át, több mint húsz helyszínen lesznek programok a fővárosban, és az esemény csúcspontjaként megtartják az eddigi legnagyobb szabású hazai tűzijátékot.

A huszonöt perces show alatt több mint negyvenezer rakétát lőnek fel, ami az eddigi mennyiségnél nyolcszor-kilencszer több.

A gigantikus augusztus 20-ázást eredetileg 2020-ra tervezte a kormány, de tavaly a járványhelyzet miatt végül elhalasztották a rendezést, így az egész átcsúszott az idei évre. A programot, melynek teljes költségvetése 6,6 milliárd forint (ebből 1,3 milliárdot tesz ki csak a tűzijáték), az Antenna Hungária szervezi.

A nagy, ingyenes állami buli minden bizonnyal jót tesz a kormány népszerűségének, a kormányközeli médiában az esemény beharangozása erős május 1. hangulatot áraszt: a Metropol a napokban címlapsztoriként hozta, hogy 350 forint lesz a csapolt Borsodi sör egész hétvégén.

Az egyik attrakció a Parlament környékén, az Alkotmány utcában látható, újraépített Aranyvonat Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija lesz – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az egyik attrakció a Parlament környékén, az Alkotmány utcában látható, újraépített Aranyvonat Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija lesz – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az MTÜ szerint ugyanakkor az eseménynek önmagán túlmutató célja van, mégpedig hogy hosszabb távon is fellendüljön a Budapestre irányuló belföldi turizmus. „Nagyon komoly kihívás az ügynökségnek és a fővárosi önkormányzatnak is, hogy rávegyük a magyarokat a fővárosi utazásra. Mindenesetre a városvezetésnek elementáris érdeke a vendégforgalom ösztönzéséről szóló együttműködés, például az olyan nagy események megszervezésekor, mint a Szent István-napi rendezvénysorozat” – nyilatkozta Guller Zoltán.

A programok valóban sokfélék és mindenféle réteget, korosztályt igyekeznek megszólítani: a már megszokott, látványosnak ígérkező eseményeken (pl. tűzijáték, légiparádé) felül lesznek dizájn- és népművészeti vásárok, koncertek, bulik, nagyszabású evés-ivás, gyerekprogramok, kiállítások. Az események nagy része a legnagyobb közös osztó szemléletét tükrözi (magyarán bárki számára fogyaszthatónak és egyáltalán nem átpolitizáltnak tűnik). De azért lesznek olyan, inkább a jobboldalra lövő csemegék is, mint például az Andrássy úti „hagyományteremtő Felvonulás, amelynek három egysége a Föld, a Haza, és a Nemzet”. A leírás szerint itt három tematika jegyében készült óriás installációkat (pl. Szűz Máriát és a magyar eredetmondák legendás állatait) kísérhetjük végig az Andrássy úton.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire célszerű korlátozások nélküli tömegrendezvényt tartani most, hogy már itthon is jelen van a koronavírus delta variánsa.

Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos a Népszavának arról beszélt: „Amikor újra nő a fertőzéses esetek száma, akkor nem korlátozások nélküli tömegrendezvényekre van szükség, hanem óvintézkedésekre. Ha pedig mindenképp ragaszkodnak a nagy rendezvényekhez, akkor legalább valódi védettséghez és kötelező maszkviseléshez kellene kötni a részvételt.” Rusvai Miklós virológus ezzel szemben úgy látja, az augusztus 20-i rendezvénysorozat kisebb kockázatú, önmagában nem indít el egy negyedik hullámot, az iskolakezdés problémásabb lesz.

És akkor nézzük minden idők legnagyobb augusztus 20-i programjának fő elemeit:

ProgramMi ez?Hol?Mikor?
Szabadrét FesztiválKoncertek, buli és piknikErzsébet téraugusztus 19–20.
Foodtruck ShowEvés-ivásSzabadság téraugusztus 19–21.
Utcazene fesztiválVeszprém híres bulijának budapesti különkiadásaSzabadság téraugusztus 19–21.
TisztavatásA honvédség leglátványosabb eseményeKossuth téraugusztus 20. 08:00-tól
Retro TabánNosztalgiakoncertek 4 napon átTabánaugusztus 19–22.
FelvonulásÓriás, nemzeti tematikájú installációk vonulása az Andrássy útonOktogonaugusztus 20. 10:00-tól
Hősök útjaMagyar történelmi alakok szerepjátékos bemutatásaBudai Váraugusztus 20.
Aranyvonat kiállításA Szent Jobbot szállító, 1938-as vasúti kocsi rekonstrukcióját lehet megnézniAlkotmány utcaaugusztus 19–22.
Szent korona látogatásIngyenesen megtekinthető a koronaOrszágházaugusztus 20–21.
SporthősökIsmerkedés a múlt és a jelen nagy sportolóivalMárcius 15. téraugusztus 20–21.
Mesterségek ünnepeNépművészeti fesztiválBudai Váraugusztus 20–22.
Divat és Design Fesztivál és VásárMagyar tervezők, designerek, iparművészek portékáinak vásáraFővám téraugusztus 20–22.
Szentmise és Szent Jobb körmenetA híres nemzeti és katolikus ereklye szokásos eseményeSzent István Bazilikaaugusztus 20. 17:00-tól
LégiparádéA Honvédség show-ja hadászati repülőgépekkelDuna fölöttaugusztus 20. 09:00-tól
„Tűz és fények játéka”Ünnepi tűzijáték, drónshow, épületfestésBudapestaugusztus 20. 21:00-tól

És ez még nem is minden, a teljes listáért és a programok részletes leírásáért kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!