Németh Zsolt: Alapvetően egy Európa-párti beszédet mondott Orbán Tusványoson

2022. július 25. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Forró volt a hangulat” – kezdte Orbán Viktor tusványosi beszédének értékelését Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a Hír Tv műsorában. Németh szerint a fesztiválra érkező vendégek azzal az elvárással érkeznek a rendezvényre, hogy „valamit megérthetnek a világról és a politikáról”, szerinte pedig azzal a meggyőződéssel távozhattak végül, hogy a miniszterelnök tudja, „mit, miért csinál”.

„Ennek az autónak, amelynek a négy kereke leeresztett, mindegyik kerékről elmondta, hogy miért eresztett le, és hogyan kéne ezt újrakalibrálni”

– mondta Németh Zsolt a miniszterelnök Európa jövőjével kapcsolatban megfogalmazott víziójáról, majd hozzátette, hogy

alapvetően egy Európa-párti szöveget hallhattunk a miniszterelnöktől.

Tabudöntögetőnek nevezte ugyanakkor Orbán azon megállapítását, miszerint a háborúval kapcsolatban új megállapodás, avagy béke Amerika és Oroszország nélkül nem jöhet létre. Németh Zsolt szerint most már a diplomácia és nem a tábornokok dolga lenne előrelépést elérni ebben a konfliktusban, majd mellesleg hozzátette, hogy

„látható, hogy Amerikában meglehetősen gyenge a jelenlegi vezetés.”

Az Orbán tabudöntögető, ámde Európa-párti beszédét ért, meglehetősen komoly kritikákra ugyanakkor Németh Zsolt annyit mondott, hogy azok mindig „borítékolhatóak”. Szerinte fontos ezen kritikák meghallgatása, mert sokuk félreértésekből fakad.

A tusványosi beszéd nagy felháborodást kiváltó részéről, amiben a kormányfő egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy „mi nem vagyunk kevert fajúak”, nem esett szó a beszélgetésben. A kijelentés miatt ugyanakkor az ellenzék mellett Frölich Róbert országos főrabbi is figyelmeztette Orbánt, Heisler András, a Mazsihisz elnöke pedig találkozót kért a miniszterelnöktől az ügyben, és a román politikai pártok sem hagyták szó nélkül a tusványosi beszédet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!